Kinek volt ez jó?

Sokan voltunk, de nem elegen – mondhatja most Victor Ponta román miniszterelnök, miután kudarcot vallott az elnök menesztésére tett népszavazási kísérlete. Traian Basescu visszafoglalja államfői hivatalát, s a politikai válság elhúzódik. Basescu meg sem várta a hivatalos eredményhirdetést, máris támadásba lendült… Közben szárnyal az euró és a dollár árfolyama, az ország külföldi hitele pedig a kilencvenes évek eleje óta nem látott mélységeket „döntöget”. Az erdélyi magyarok számára a rossz hírek sora itt nem áll meg.

Senkit ne tévesszenek meg a referendum hivatalos számai vagy a hivatalába visszatérni készülő elnök nyilatkozatai, miszerint a lakosság több mint fele őt támogatta, hiszen otthon maradt, és nem legitimálta az „államcsínyt”.

Ha ugyanis összevetjük a választási iroda adatait a 2011-ben végzett népszámlálás egyelőre nem hivatalos eredményeivel, könnyen kiszámolható, hogy durván a felnőtt lakosság 60 százaléka szavazott vasárnap. A hivatalos részvétel csak azért nem érte el az elnök menesztéséhez szükséges ötven százalék plusz egyet, mert a választói névjegyzék elavult, és csaknem annyi választójogúval számol, amennyi Románia összlakossága.

Pontáék tudták ezt a referendum előtt is, de nem akartak újabb frontot nyitni Brüsszellel. Ráadásul az Európai Bizottság kierőszakolta az abszurd érvényességi küszöb elfogadását, amelyről a román alkotmány nem is rendelkezik. A 2011-es népszámlálás eredményeinek közzétételekor már mindenki, tehát Európa számára is világossá válik majd, hogy Traian Basescu menesztésének feltételei adottak voltak.

Viszont a tömeg, amely vasárnap az elnök menesztésére voksolt, legfeljebb nyelhet egy nagyot, és szidhatja a román alkotmánybíróságot és az Európai Bizottságot. Ebbe a körbe illeszkedett Orbán Viktor tusnádfürdői buzdítása a népszavazás ellen. A gesztus következményeként a magyarság bűnbakká válik.

A politikailag legaktívabb román választók többsége úgy érzi, hogy a magyarok „a Budapestről jött parancsnak engedelmeskedve” érvénytelenítették a többség akaratát. Ezeknek a szavazóknak a véleményét pedig Ponta és Antonescu akkor sem hagyhatná figyelmen kívül, ha akarná. Ősszel parlamenti választások lesznek, és az aktív szavazó egyik alapvető sajátossága, hogy elmegy szavazni.

Tőkés László Tusnádfürdőn azt kérte Orbántól, hogy tehetsége szerint segítse az erdélyiek autonómiatörekvéseit. A vasárnapi referendum után a székelyek nemhogy autonómiát nem kapnak egyhamar, de egy időre alighanem el lehet felejteni az olyan ügyeket is, amilyen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatási vonalának létrehozása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.