Horthy-szelet elvitelre

Bemegyek a debreceni Hatvan utcán egy cukrászdába, én marha, s mit látok a sütemények között?

Horthy-szeletet.

Kétszázhúsz forint darabja.

Nem mintha sokallanám, csak hát elsőre mégis meglepődik az ilyesmin az ember. Másodjára már nem annyira, harmadjára meg már egyenesen hiányérzete támad, s joggal teszi föl a kérdést, hogy a magyar nemzeti emberek miért voltak megfosztva a Horthy-szelettől ez idáig.

Ott állok hát megütközve, de az az igazság, hogy csak magamat hibáztathatom. Én marha, hisz minek is megyek cukrászdába abban a városban, ahol az említett sütemény névadójának pár hónapja emléktáblát avattak? Miért is nem vagyok óvatosabb efféle forradalmi időkben, amikor a bűnös nyugati eszméktől megmámorosodott ellenforradalmárok itt settenkednek köztünk, s lázítanak a magyar emberek nemzeti egysége ellen?

Szóval ott állok az üvegpult előtt, s nézem a Horthy-szeletet. Nicsak, kicsi szívek vannak a tetején kakaóporból. Ó, milyen bájos barna szívecskéket szitáltak a Horthyra a gondos kezek! Ó, de édes. De édes az őfőméltósága, még szívecskéket is kapott. De miért is ne kapott volna? Elvégre egy valamirevaló kultusz azért kultusz, mert leszivárog a mindennapjainkba, s észre sem vesszük, máris átveszi a hatalmat egy cukrászda konyháján.

Kérdezem a kiszolgáló kislányt, hogy miért hívják azt a szeletet Horthynak, s miért éppen Horthynak hívják, de csak a vállát vonogatja. Nem tudja. Azt mondja, a főnök nevezte el mostanában. Ó, de édes, de édes a főnök, hümmögök, hogy még erre is van gondja, hogy átkeresztelje a hatlapost.

Merthogy hatlaposnak hívták régebben ezt a süteményt, ezt a mostani Horthy-szeletet.

De ezt a nevet még a forradalom előtti időkben kapta, logikus hát, már-már magától értetődő, hogy szép, egyszerű nevét el kellett veszítenie.

A klasszikus hatlapos nem maradhatott hatlapos, az új rendszerben Horthyvá kellett válnia. Esetleg lehetett volna Nemzeti Hatlapos Sütemény belőle, hisz újabban minálunk minden nemzeti: ma már nemzeti dinnyehéj úszik a nemzeti Dunán, s nemzeti a mély, amely nézi csak, s hallgat – mert most, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, természetesen egy szava sincsen a nemzeti mélymagyarnak. Vagy ha van is, szokás szerint üvöltés az, nemzeti handabanda, gyűlölködő fröcsögés.

Állok hát az üvegpult előtt, s persze egy Horthy-szeletet kérek, mi mást. Meg kell kóstolnom. Meg kell kóstolnunk, magyarok, hogy milyen is ez. Úgy látszik, ezt nem tudjuk megúszni.

Egy Horthy-szeletet kérek, s kérdezi a kiszolgáló kislány, hogy ott fogyasztom-e, vagy elviszem. Mondom neki, hogy elvitelre lesz, s már nyitnám a számat, hogy hozzátegyem azt is: nemhogy elvitelre lesz, de az utcán ki lesz dobva az első magyar nemzeti kukába. Igazából ott a helye. De aztán nagy levegőt veszek, s nem mondok inkább semmit – ezt nekünk le kell nyelni. Ezt jól kisütöttétek, magyarok, hát most már meg kell ennünk közösen. Ezt nekünk meg kell rágni, le kell nyelni, s egyszer majd meg is kell emészteni. Nem mondom, hogy könnyű lesz, az elmúlt ezer év tanulsága az, hogy az effajta keserű falatok megfekszik a magyar nemzeti gyomrot. A hányás segít ugyan, de csak akkor, ha időben ránk tör a magyar nemzeti hányinger. Mi pedig ezzel már elkéstünk, magyarok. Már megint elkéstünk, azt hiszem, hogy mi ettől már nem szabadulunk olyan könnyen, hiába elvitelre lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.