Kisebb rossz

Haraszti Géza feltételezett gyilkosainak elfogását állítólag egy percig sem akadályozta a Hajógyári-sziget számos szórakozóhelyének illegális védelmet biztosító rendőrségi korrupció. Legalábbis a rendőrség szerint nem.

A 21 éves fiatalember tavaly december 3-án a korrupciós ügyben letartóztatott Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó Dokk Clubban szórakozott. Leittasodott, mire a Dokk fogdmegjei már az épületen belül alaposan helybenhagyták, odakint rátettek még egy lapáttal, majd egyszerűen a Dunába dobták. Állítólag előbb valaki lehúzta térdig a nadrágját, hogy ne tudjon elmenekülni. Így viszont esélye sem volt a túlélésre.

Miután a tettesek balszerencséjére aznap szokatlanul alacsony volt a vízállás, a Duna nem sodorta el az eszméletlen testet, amelyre másnap talált rá az eltűnt fiú keresésére indult egyik hozzátartozója. A boncolás szerint a halál oka: vízbe fulladás. Azonnal megindult a tisztázatlan halálesetek esetén szokásos közigazgatási eljárás, hogy Haraszti Géza baleset vagy bűncselekmény áldozata lett-e.

Hat hónappal később a rendőrség (állítólag még a korrupt kollégáik leleplezése előtt benyújtott) indítványának helyt adva a Fővárosi Főügyészség (június 8-án) emberölés gyanújával elrendelte a nyomozást. Egy fizikus szakértő kizárta ugyanis, hogy Haraszti Géza véletlenül esett volna a Dunába, vagy öngyilkossági szándékkal ugrott volna oda, ahol másnap a holttestét megtalálták. A holttest a szakértő szerint csak úgy kerülhetett „a megtalálási helyén a vízbe”, ha odadobták.

Laikusként nehéz elhinni, hogy hat hónap kell a magyar rendőrségnek és a felkért fizikus szakértőnek, hogy tisztázzák: félig letolt nadrággal, ittasan mekkorát képes ugrani vagy esni egy huszonéves férfi, azaz hogy maga akaratából vagy szerencsétlenségéből kerülhetett-e oda, ahol megtalálták. Csak erős fenntartásokkal fogadható el az a magyarázat is, hogy a rendőrök fejében meg sem fordult a gyilkosság lehetősége, miután az orvos szakértő egyértelműen kijelentette: a halál oka fulladás.

Annak ellenére sem, hogy évek óta hallani lehetett fiatalok rejtélyes eltűnéséről? Vagy ezek csak amolyan bulvárkacsák voltak, amelyeknek nem kellett vagy nem volt szabad utánanézni? Bezzeg most, hogy kirobbant a korrupciós ügy, hirtelenjében ügy lett még a 2006 februárjában, illetve júniusában eltűnt további két fiatal esete is. Mégiscsak van miért nyomozni?

A rendőrség számára még mindig az a kisebbik rossz, ha kiderül, hogy a korrupt rendőrök akadályozták a gyanús eltűnések felderítését. Sokkal kevésbé kínos ez a magyarázat, mint ha be kellene ismerniük, hogy az átlagos, azaz nem kiemelt jelentőségű, országos felháborodással nem járó ügyekben csak ennyire képesek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.