Fidesz–RMDSZ: ismét talál a szó

Önök több mint nyolcvan százalékban az RMDSZ-re szavaztak – válaszolta Orbán Viktor szombaton Tusványoson a közönségből jött kérdésre. Be sem fejezte a mondatot, amikor rádöbbent, hogy vele szemben a másik tábor rajongói ülnek. Gyorsan kijavította magát: az erdélyiek 85 százaléka szavazott az RMDSZ-re...

Majd a közönség érzékenységét szem előtt tartva, már-már bocsánatkérően hozzátette, hogy a Fidesznek stratégiai szövetségese Tőkés László és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, de kénytelen tudomást venni arról is, hogy az erdélyiek négyötöde az RMDSZ-t támogatja. A közjáték rádöbbenthette a miniszterelnököt arra, hogy hiába van a Fidesznek óriási tábora Erdélyben, hozzájuk csakis a médián keresztül szólhat, hiszen látogatóba mindig Tőkésék 15 százalékához megy.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen is minduntalan ráterelődött a szó a „nagy hiányzóra”. Például amikor Orbán Viktor arra buzdította a hallgatóságot, hogy az őszi parlamenti választáson hozzanak olyan döntést, amellyel „meg tudják védeni a jövő számára esélyt teremtő alapokat”, mintegy mellékesen az is szóba került, hogy a stabilizáló kormányzásból (amit az „internacionalisták” kockára tesznek Traian Basescu felfüggesztésével) a magyarok is kivették a részüket.

Amikor pedig a volt püspök a miniszterelnök és a határon túli magyar vezetők péntek esti találkozójáról beszélt, a felsoroltak közül ugyancsak hiányzott a legnagyobb határon túli magyar szervezet, az RMDSZ képviselőjének a neve.

Jóllehet a téma a határon túli magyar közösségek gazdasági fejlesztése volt... Tőkés többször is emlékeztette Orbánt, hogy Erdélyben még mindig vannak politikusok, akik nem hajlandók „modulként beépülni” a nemzeti együttműködés rendszerébe. Semmi kétség, hogy a Fidesz elnöke modulként látná a legszívesebben az RMDSZ-t, de előbb-utóbb tudomásul kell vennie, hogy a szövetség nem hajlandó erre a szerepre, kétévi, egyébként fájó forrásmegvonás ellenére sem. És igaz, hogy az eddigi egyetlen felmérés szerint az erdélyiek többsége a Fideszre szavazna, de egy dolog szimpatizálni egy párttal, és egészen más ráütni a pecsétet.

Közben ugyanis az erdélyiek látják, hogy a Fidesz mellőzi az általuk támogatott szervezetet a nemzetstratégiai fejlesztéseknél, a romániai választások alkalmával ellene kampányol, Budapest belekavar a romániai belpolitikába, Kövér László pedig nacionalista indulatokat szít. A Fidesz stratégái nem tekinthetnek el a kérdéstől: mi történik, ha az erdélyiek 2014-ben úgy oldják fel ezt a dilemmát, hogy nem szavaznak?

Orbán Tőkés többszöri sürgetésére („legyen erdélyi magyar válogatott”) sem foglalt állást egyértelműen az őszi romániai parlamenti választások előtti összefogásról. Aki akarta, érthette: az erdélyi magyarokra bízza a döntést, miután legutóbb júniusban nem hallgattak a Fideszre. Orbán Tusványoson azt is mondta, segíteni szeretne az erdélyi magyaroknak abban, hogy Budapestről álmodjanak, miközben Bukaresttel élnek együtt. Vagyis Budapest maradjon meg valamiféle eszménynek, amelyre az erdélyiek felnézhetnek. Talán nem véletlen, hogy ez pedig egybevág az RMDSZ koncepciójával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.