Küldjétek el!

Orbán Viktor ezúttal nem kertelt, nem járt pávatáncot, nem illegette magát, nem tett kétértelmű kijelentéseket, hanem egyenesen belemondta azon vállalkozók arcába a politikai hitvallását, akik eredetileg konzultálni mentek volna vele, valamiféle kölcsönös párbeszéd reményében.

„Az én filozófiám szerint az összefogás nem szándék kérdése, hanem erő kérdése. Ha van erő, van összefogás, ha nincs erő, nincs összefogás. Ez nem minden országban van így, de ilyen félázsiai származékoknál, mint mi vagyunk, ez így működik.” Így, pacekba.

Nem volt kölcsönösség, és ilyen hitvallással nincs is tere párbeszédnek. Orbán Viktor fölfogásában az összefogást nem a közös célok váltják ki, hanem az erő, amit ő képvisel, vagyis ő maga az összetartozás megteremtője a mögötte álló erővel, így az összetartozás célját is csak ő, a Legfőbb Célmeghatározó jelölheti ki. Vagyis, csak hogy mindenki értsen a szóból, mindez azt jelenti, hogy az van, amit ő akar, punktum, aztán lehet szépen összefogni, nosza, rajta, jó katonák.

Szerény félázsiai származékként (anyám kún volt, az apám félig székely, félig román, és mostanában sokan galíciai gyökereimet is fölfedezni vélik), ugyan, hadd kérdezzem meg: biztos, hogy Magyarország miniszterelnöke nem szorulna egy kis pihenésre? Csak egy hétre vagy kettőre kéne elmennie, nem is messze, talán csak ide, Felcsútra, a maga közegébe, ahol elsétálhat a focipályára passzolgatni kicsit a helyi menőkkel, derűs közvetlenséggel élvezné, hogy a kiskocsmában meccs után meglapogatják a vállát, s helyi földtulajdonosok birkapörköltre invitálhatják, finom etyeki borral szétcsapatva, jó kis hely az, no. Kicsit belterjes ugyan, telis-tele félázsiaiakkal, de sebaj, teremtő közeg, hiszen ott még Orbán Viktor is elhagyhatja kicsit magát, mert otthon van, az övéi közt, s itt talán nem kell annyi erőt mutatnia a mindennapi élethez,mint amennyire az a bűnös városban szükségesnek látszik. Meg kéne pihenni végre egy kicsit.

Hiszen ő maga is azt mondja, hogy a következő tíz évben a társadalmi béke lesz a legfontosabb gazdasági versenyelőnyünk Európában, csakhogy ha a társadalmi békét szerinte csak erővel lehet elérni, akkor hát... izé..., szóval: ideje volna, hogy a kormányfő önmagában is békére leljen kissé. Orbán Viktor gondolatai ugyanis meglehetősen zűrzavarosak, viszont a káosz mélyéről fölszínre törő akarat – „reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni, de új gazdasági rendszerek, új elgondolások kellenek” – elrémisztő, és a társadalmi béke megteremtésére, még ilyen balga félázsiai származékok esetében is, alkalmatlannak tűnik. És ezen Orbán Viktor még megmaradt híveinek is el kellene lassan gondolkodniuk, ha a jövőképükben még van tere a társadalmi béke gondolatának. A Fidesz vezetői közt is akadnak talán még olyanok, akik mérlegelhetik magukban, hogy csak az erő nyelvén értenek-e. Ha erőtlenek, akkor elhatalmasodik az őrület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.