Kolbászadó

Tanácstalanul nézem a szupermarket polcain a chipseket. Melyiket szeressem? Pontosabban, melyikből vásároljak, mert szeretni egyiket sem szeretem.

Egészségtelenek, az ízük (tisztelet a kevés kivételnek) élvezhetetlen és mű, ráadásul elég pár perc nasi, és órákon keresztül semmi sem képes eloltani az ember szomját. Szóval mindegy is, melyiket veszem meg, ha a végén úgyis kidobom, a legtöbbször bontatlanul. Tulajdonképpen csak az egészségügyi dolgozók iránti tiszteletből vásárolok hébe-hóba chipset. A chipsadó miatt. Nem is lenne rossz, ha az árcédulán külön is feltüntetnék, melyikben mennyi a chipsadó. Nagyban megkönnyítenék a választást.

Amúgy azóta nem értem ezt a chipsadót, amióta a szakmájában felteszem méltán elismert kórházigazgató előállt az ötlettel, hogy az egészségtelen termékekre kivetett különadóval (bocsánat, népegészségügyi termékdíjjal) lehetne javítani az egészségügyben dolgozók bérszínvonalát. De már rég letettem arról, hogy megértsem a politikusok gondolkodását. És persze a személyes píárt némi lobbizással összekötő főorvosokét.

Ha sok chipset veszek és eszem, előbb-utóbb mindenféle nyavalyáim lesznek, amivel sok-sok többletmunkát adok az orvosoknak. Meglehet, többet, mint amennyivel az általam elfogyasztott chips adójából a bérük növekedhet, tehát még akár rosszabbul is járhatnak. Ráadásul az összes orvost ki kellene rúgni, akik az egészséges táplálkozást próbálják népszerűsíteni, hiszen ezzel aláássák sok ezer kollégájuk béremelését. A sárgarépán és a salátán nincs chipsadó, az nem teremt béralapot a doktoroknak.

Igaz, nem kell chipsadót fizetni a zsírszegény sós szalonna, az érbarát töpörtyű, a gyomorvédő hatású körömpörkölt és sok más magyaros étel után, amelyeket eddig legalábbis nem az egészséges ételek között emlegettek az orvosok. Az otthon főzött pálinka után sem kell különadót fizetni, sőt semmiféle adót nem kell fizetni ötven literig, az pedig köztudomású, hogy fél deci, egy deci kerítésszaggató rendszeresen fogyasztva csodákat tesz az ember szemével és májával.

Kíváncsi lennék, miképpen érvel ezek és a hasonlóan „magyaros” ételek fogyasztása mellett és termékdíjkötelessé tétele ellen a chipsadó atyja. „Hurka-kolbász, velős csontok, ettől lesznek erős izmok”?

Megértem a doktorokat, pár ezer forint béremelés reményében asszisztáltak a kormánynak egy új adó bevezetéséhez, szállították hozzá az ideológiát. Annyira voltak következetesek, mint a kormány, de ez nem számít. Majd jön valaki, és elmagyarázza, hogy a só chipsben rossz, szalonnában kifejezetten egészséges… Különben is, mi az esélye annak, hogy a termékdíjjal megdrágított chips és üdítők miatt a fiatalok tömegesen a mostani kormánypártok ellen szavazzanak? Minden második amúgy is a kivándorlást fontolgatja. Persze a kolbász- és a füstöltszalonna-adó más, azokkal a választások előtt nem hozakodnék elő.

Adótartalmukat tekintve sovány ételek
Adótartalmukat tekintve sovány ételek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.