A rendszer marad?

Emlékeznek még a hetedíziglen elátkozott szocialista–liberális kormányok tételére a felsőoktatás megújításáról? A lényege az volt: mivel tarthatatlan, hogy mindenki az állam költségén tanulgasson addig, míg el nem dönti, mi lesz, ha nagy lesz, de az állam sem nem elég bölcs, sem nem elég omnipotens ahhoz, hogy maga mutasson rá a megtartani érdemes képzésekre, a rendszert piaci alapra kell helyezni.

Be kell vezetni a mindenkire érvényes, de megfizethető tandíjat, és ki kell egészíteni egy a tehetségeseket és szorgalmasokat segítő ösztöndíjrendszerrel. Az élet pedig megoldja a többit: a fizetési kényszer és a józan ész tesz majd róla, hogy elsorvadjanak mindazok a szakok és intézmények, amelyek olyan diplomát adnak, amely nem jó semmire.

Van abban valami szíven ütő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök konzultációs ámokfutásának keddi stációján, a párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas lelkesen bólogató tagjai előtt szinte szöveghíven felmondta ugyanezt a leckét. „Mi nem abban vagyunk érdekeltek, hogy bizonyos intézmények működjenek, hanem abban, hogy a diákoknak befolyásuk legyen (...) arra, melyik főiskola, egyetem jó és melyik nem, melyik maradjon talpon, és melyik nem” – mondta meggyőző hangsúlyozással, majd összefoglalta: amelyik főiskolára nem megy elég diák, az meg fog szűnni. Igaza van, úgy legyen. A kérdés már csak az: mégis, hogy fér ez össze mindazzal, amit a kormány eddig csinált?

Orbán kabinetje eddig semmi mást nem tett ugyanis, mint erőnek erejével felülírta a diákok döntését, merőben piac- vagyis szabadságellenes eszközökkel igyekezett átrendezni a felsőoktatást. Már kínos is leírni, annyiszor megtettük, de hát muszáj: hogy a kormányfőnek ne kelljen nyíltan visszavonnia most is hangoztatott jelmondatát, miszerint ő „a tandíj ellensége”, úgy vezették ezt be, hogy akinek fizetnie kell, annak aránytalanul sokat kelljen, de aki ingyen tanul, azt kötöttségek béklyózzák. Ráadásul az arra érdemeseknek nyújtandó kompenzációról sincs szó, a maximális kedvezmény a sok évtizedes terhet jelentő hitel. És ami legalább ilyen fontos: nem a piac, azaz a jövendő munkavállalók és munkaadók igénye és ésszerű döntései határozzák meg, melyik intézmény virágozzék és melyik szak tűnjön el a süllyesztőben, hanem a kormány béljóslási kísérletei, valamint – a kivételezett helyzetű közszolgálati egyetem létrehozásakor – a szégyentelen klientúraépítés.

A felsőoktatási keretszámok diktátummal való brutális átrendezéséről a ponthatárok kihirdetésének reggelén jelentette ki Szabó Máté ombudsman, hogy alkotmánysértő. „A rendszer marad” – gondolhatta erre Orbán Viktor, mintha csak az Alkotmánybíróság próbált volna belebeszélni a dolgába. Aztán elment a Fidelitashoz, hogy leellenforradalmikísérletezze a tiltakozást, és könnyű kézzel fölvázoljon egy újabb jövőképet. S mivel tudjuk, hogy nem arra kell figyelni, amit mond, hanem arra, amit csinál, most már tényleg fogalmunk sincs, mi lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.