A lehető legrosszabb döntés visszavonásáért

Egy 2010-es, terjedelmes Die Zeit-riport (http://www.zeit.de/2010/34/ Pecs) szerint Pécs évente ismétlődő multikulturális rendezvényeivel, nemzetiségi intézményeivel, a cigány nemzetiségi Gandhi Gimnáziummal, a civil kezdeményezés eredményeként felállított holokauszt-emlékművével Magyarország legtoleránsabb városa.

Nehéz ma már az olvasónak azonosulnia a vezető német politikai hetilapban megjelent dicsérő szavakkal. Kiváltképp az, ha a Pécsi Zsidó Hitközség vezetőinek a közelmúltban a helyi sajtóban megjelent tiltakozó sorait is melléjük olvassa.

A hitközség elnöke és főrabbija az ellen tiltakozott, hogy a nyári szünet előtti utolsó ülésén a város közgyűlése a Marx út nevének Wass Albert útra való változtatásáról döntött. Nem azt kifogásolták, hogy Marx nevét leveszik az utcanévtábláról. A XIX. század nagy hírű szocialista ideológusa valóban hirdetett olyan téveszméket a proletariátus diktatúrájáról és egyebekről, melyek lehetséges szörnyű következményeire már Marx kortársai is felhívták a figyelmet, s mely gondolatok végül egy embertelen rendszernek váltak hivatkozási és igazolási alapjává. Az áldozatok, leszármazottaik és minden jóérzésű ember joggal mondhatja: Ne viselje már utca Marx nevét egy olyan országban, ahol emberek milliói szenvedtek a marxisták–leninisták XX. századi totális államának uralma alatt!

A Marx út átnevezése szolgálja az áldozatok megbékélését!

De szolgálhatja-e a megbékélést, ha olyan tollforgató nevét kapja meg az utca, akinek szélsőjobboldali kötődésére újra és újra oly sokan hívják fel a közvélemény figyelmét? Akinek 1944-ben Kolozsvárott, az ottani deportálások napjaiban megjelentetett, patkányirtásra buzdító, A patkányok honfoglalása című „tanmeséjéről” a mostani kormány által kinevezett Médiatanács is azt írta 828/2011. (VI. 22.) számú határozatában, hogy a „publicisztikában használt patkánymetafora eredeti kontextusában egyértelműen a zsidó népre vonatkozott”?

Nem az lenne a feladatunk, hogy az ország végzetes ideológiai kettészakadásának úgy szabjunk határt, hogy mindenki jogos sérelmére egyaránt érzékenyek legyünk, és hogy a jobb- és baloldali diktatúrák áldozatainak emlékére egyaránt figyelmet fordítsunk?

Meggyőződésem,hogy a Pécsi Közgyűlés döntése a lehető legrosszabb döntés volt, mert akarva-akaratlanul (ki így, ki úgy: ki aljasul, ki érzéketlenül) egy jogos sérelmet egy morálisan elfogadhatatlan sértéssel kívánt orvosolni.

Van még néhány hónapunk, mert az utcanévtábla-cseréről szóló döntést csak októberben kívánja a város magisztrátusa végrehajtani. Maradt még némi időnk, hogy a rossz döntés megváltoztatását elérjük. Vannak erdélyi írók, jelentősek, akik nem hívtak fel soha semmilyen patkányirtásra. El lehet érni még, hogy a Marx út olyan, általános tiszteletnek örvendő íróról kapja új nevét, mint Tamási Áron vagy Sütő András.

Heindl Péter, Pécs

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.