Időzítés

Nemzetközi sajtókonferencián számolt be a budapesti főügyész arról, hogy háborús bűntett gyanúja miatt őrizetbe vették Csatáry Lászlót. A gyanú szerint a férfi 1944-ben a kassai gettó egyik vezetőjeként sorozatosan kegyetlenkedett a szabadságuktól megfosztott, később szinte kivétel nélkül halálba küldött emberekkel, és részt vett a koncentrációs táborokba tartó szerelvények indításában.

A főügyész részletes tájékoztatást adott a tavaly szeptemberben indult rendkívül bonyolult nyomozás menetéről, a jogi nehézségekről, a 97 éves ember őrizetbe vételének körülményeiről, egészségi állapotáról és vallomásáról. Normális esetben ennyi volna a hír.

Csakhogy ez az ügy is túlmutat önmagán. Jelzi ezt, hogy a sajtókonferenciát nem csupán azért hívták össze, hogy beszámoljanak az őrizetbe vételről. Más céljuk is volt. Ország-világ előtt demonstrálni: a vádhatóság igenis elfogulatlan, független, az igazság szolgáltatás gépezete teszi a dolgát, lám, Csatáryt is őrizetbe vették.

Derekasan védte a mundér becsületét a fővárosi főügyész, nem is hagyta megjegyzések nélkül az ügyet kirobbantó Efraim Zuroffot, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjét, amiért – feljelentése után hét hónappal! – a sajtóhoz, a hatóságokhoz fordult az eljárás gyorsítása érdekében.

Az ügyész szerint ezzel veszélyeztette a nyomozás sikerét.

Megnyugodhatunk tehát.

Alapos, független ügyészségünk van. Legfeljebb az időzítésen lehetne kicsit javítani. Noha már július kilencedikén megállapították, hogy Csatáry gyanúsítható, csak kilenc nap múltán, nem sokkal a The Sun cikkének megjelenése, Zuroff mind gyakoribb megszólalásai nyomán, a nemzetközi figyelem tetőfokán jutottak el Csatáry őrizetbe vételéig. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.