Friss Róbert: Az ego

A szocialisták szerint Orbán Viktor valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt nyilatkozhatott úgy, hogy a kormány megvédte a nyugdíjakat, emelte a béreket és a megszorítások helyett újjászervezte az országot. A helyzet ennél sokkal rosszabb: nem volt szüksége semmilyen tudatmódosító szerre.

Ahogy a tömegkommunikációban hallhatjuk, a kormányfő mind többször beszél egyes szám első személyben közügyekről, az ország sorsát meghatározó kérdésekről, minthogy „végig fogom vinni a munkahelyvédelmi akciótervet”. Ami csak azt jelzi, hogy az egója kezd végzetesen rátelepedni – és az országra. Mint ahogy működésképtelenné teszik az országot annak a rendszernek a darabjai is, amely rendszer minden alkotmányos kritika, szakvélemény és közítélet ellenére marad. Mert ő úgy gondolja, hogy beszélhet például az Alkotmánybíróság, amit akar, akkor is magára szabja a törvényalkotást. Nem lehet megszokni, hogy rajta kívül az egész ország „komoly félreértésben van” az IMF-tárgyalások célját illetően is, mint ahogyan azt sem, hogy lekezelő mondatokkal – „tudom, hogy kukucskálni a legizgalmasabb, (...) de a futballmeccsek előtti taktikai értekezletek, akármilyen izgalmasak is, nem helyettesítik a végeredményt. Én majd a végeredménykor szeretném a helyzetet ismertetni” – tartja távol a közösséget a tárgyalásoknak még a morzsáitól is. Majd a végén ő megmondja, miről mit gondoljunk.

Valaki a belső köreiből megsúghatná neki: az igaz, hogy a demokratikus struktúrákat sikerült alaposan szétvernie, de még szó sincs semmiféle új rendszerről, amit abból eddig látni, elborzasztó csődhalmaz. Megmondhatná már valaki: az ország még nem az ő, de még csak nem is a Fidesz vagy bármely más párt hűbéri birtoka. Hogy nem rendelkezhet korlátlanul tízmillió magyar sorsáról, bármilyen elhivatottságot érez is erre. Hogy nem arra választották, hogy megváltóként új rendszert alapítson. Hogy ugyanazon a napon, amikor a már egyszer a szabadságharcos megindulásban „kipaterolt” IMF-delegáció ismét betette a lábát az országba, ellenséges és rosszízű a tétel, amely szerint az új magyar gazdasági modell része, hogy a bankrendszer ötven százaléka magyar kézben legyen, ami, ha sikerül végigvinni, unikális lesz egész Közép-Európában.Meg kellene mondani neki, amíg nem késő.Meg kellene mondani, hogy a nemzet túlnyomó többsége aligha akar unikális lenni Közép-Európában, nem kíváncsi semmilyen akciótervre, újabb és újabb pontokra, amelyeknek annyi szerepük van csupán, hogy a koherens gazdaságpolitika, az ország jövőjéről alkotott reális, józan kép hiányát– a kormányzati nyilatkozatok összevisszaságát leplezzék. Mert a valóság és a politikai beszéd, köszönő viszonyban sincs egymással.

Az ország fáradt. Nyugalmat, kiszámíthatóságot, békét akar, már az életben maradással is beérné.

És jóval kevesebb egóval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.