Elmaradt kérdések vs. kimaradt tények

A Népszabadság július 12-i számának 14. oldalán, illetve ugyanezen a napon a Nol.hu-n is megjelent Tanács István Operettfalu vs. Tepertőfesztivál című cikke, amelyre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága is kénytelen reagálni. Elsősorban azért, mert a szerző annak az újságírói minimumnak sem tett eleget, miszerint egy témában minden érintettet illik meghallgatni.

Amennyiben Tanács István a cikk megírása előtt így jár el, megtudhatta volna, hogy a kübekházi Operettfalu fennállása alatt a Nemzeti Kulturális Alaphoz csupán két ízben pályázott: először 2003-ban, másodszor 2012-ben. Pályázatukat mindkét alkalommal elutasították a szakmai kollégiumok, akiknek törvény adta joguk, hogy döntéseiket önállóan hozzák meg a beérkezett anyagok alapján. Ennek alapján erős túlzás azt állítani a cikk bevezetőjében, hogy a rendezvény az NKA támogatása miatt hiúsult meg, hiszen 12 évig e nélkül működött.

A cikk szerzője ugyancsak megtudhatta volna, hogy az általa ellenpéldaként beállított Tepertőfesztivál vagy Like Fest Fesztivál eddig az NKA-tól támogatást nem kapott. Kizárólag az ugyancsak Pusztaottlakán 4. alkalommal rendezendő Dél-békési Kulturális Fesztivál és Kórustalálkozó 2012. évi megvalósításához ítélt meg támogatást az illetékes szakmai kollégium. Az így elnyert pénzt azonban a pályázó kizárólag az általa megjelölt fesztiválra használhatja fel, amit az NKA Igazgatóságával kötött szerződés garantál.

A Népszabadság szegedi tudósítója az NKA vagy az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának megkeresése után megtudhatta volna azt is, hogy Kübekháza polgármestere sem az államtitkárt, sem a minisztert nem kereste telefonon, így erős túlzás a cikkben azt állítani, hogy nem méltatták visszahívásra.

A pontatlan és félreérthető publikációk elkerülése érdekében az NKA és a kulturális államtitkárság a jövőben is áll Tanács István és a lap valamennyi újságírója rendelkezésére.

Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság, sajtóosztály Ha Kübekháza polgármestere sem az államtitkárt, sem a minisztert nem kereste volna telefonon, akkor Balog Zoltán miniszter nem ajánlott volna föl a Nemzeti Kulturális Alap 2012. évi miniszteri keretének terhére 1 millió forint támogatást az Operettfalu megtartására. De felajánlott – csak éppen levélben, és túl későn. A levelet aznap – július 9-én – írta alá, amikor már megjelent a Délmagyarország napilapban a hír, hogy a rendezvény elmarad, és július 13-án, egy nappal a Népszabadság cikkének megjelenése után érkezett a kübekházi polgármesteri hivatalba. Ha időben visszahívták volna a polgármestert az örömhírrel, akkor talán máshogy alakul a kübekházi rendezvény sorsa. Bár nem biztos, mert az Operettfalunak nem lett volna meg a költségvetése a későn felajánlott 1 millió forinttal sem, ami azért mégiscsak egytizede a Pusztaottlakának gálánsan odaítélt 10 millió forintnak. Ahol – mint az ottani országgyűlési képviselő-polgármester nyilatkozta – a kulturális és gasztronómiai programokat nem bontják külön, de az NKA azért garantálva látja, hogy a kultúrára szánt pénzt nem tepertőre költik.

Tanács István

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.