Miklós Gábor: Cs. úr, a tanú

Kínos ez a történet. Idejön egy angol bulvárlap és nagy dérrel-dúrral szenzációt gyárt egy 97 éves férfiból. Lefotózzák, ahogy gatyában ajtót nyit, és bemutatják, mint az egyes számú bujkáló náci háborús bűnöst. Az aggastyán 1944-ben gettóparancsnok volt Kassán. Nem szeretem, ha egy pillanatra úgy lesz világhíres az ország, hogy azt harsogják, gyilkosokat rejteget.

Cs. urat persze Kanada rejtegette évtizedekig. Nyilván tudták ott is a hatóságok, hogy a magyar királyi rendőrség egykori kassai tisztjét 1948-ban az akkori csehszlovák bíróság halálra ítélte. Aztán teltek az évtizedek, mígnem fordult a szél, rájöttek, hogy a műkereskedő nem méltó a kanadai állampolgárságra, s ekkor Cs. Úr Magyarországra jött. Karsai László történész szerint ha Cs. urat a háború után magyar bíróság elé állítják, 4-5 évet kapott volna.

Az ítéletet feltehetően a túlélők vallomásaira alapozták. A gettóban 15 700 embert tartottak fogva, 450-en tértek vissza. Ők mondták el, hogy Cs. úr miként kínozta őket, hogy kutyakorbáccsal verte a gettóba zártakat, és arra kényszerítette őket, hogy puszta kézzel árkot ássanak. Ez állítólag még a németeknek is sok volt. Kassa akkor már hat éve újra magyar volt. Egyébként a felvidéki nagyvároson keresztül haladtak általában a transzportok Auschwitz felé.

A magyar hatóságok, akik kirabolták, majd marhavagonokba tuszkolták megalázott polgáraikat, állítólag nem tudták, hová tart a szerelvény. Tegyük fel, Cs. úr sem tudta. Ő tagadja a neki tulajdonított bűnöket. Vagy azért, mert nem emlékszik, mit tett, vagy mert nem tartja bűnnek. Karsai László azt nyilatkozta, hogy Cs. úréhoz hasonló tetteket 200 ezer magyar tisztviselő, katona, csendőr és rendőr követett el akkor. Ez persze nem teszi tetteit töredékbűnökké. Az egykori beszámolók szerint lelkes túlteljesítője volt ő a „végső megoldás” magyarországi brigádjának.

Cs. nem számoltatható el egykori kegyetlenkedéséért? Mert aggastyán? A vagonba fellökdöstek öreget és csecsemőt az ő utasítására. Ki élte meg az egykori deportáltak közül a 97-et? Őket ki kérdezi meg? És a túlélőket és utódaikat, akik család nélkül maradtak?

Cs. úr fontos tanú. Sok mindent elmondhatna az egykori magyar politikáról, az országgyarapításról, arról, hogy miként szolgáltattak ki feltehetően az ő közreműködésével magyar állampolgárokat a biztos halálnak. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a kassai zsidók nagy többsége is boldogan fogadta a visszacsatolást 1938-ban. Aztán gyorsan rájöttek, mit is jelent Horthy Miklós kormányzósága alatt élni, másod-, majd harmadrendű lakossá, majd államilag kirablottá, végül elpusztítandó szállítmánnyá lenni.) Olyan sokan követelik a kor árnyalt bemutatását. Jó lenne tehát, ha Cs. urat mielőbb megkérdezné erről az ügyészség. Nem azért, mert Zuroff rabbi ezt követeli, hanem mert mégiscsak ő az, aki személyében szembesítene minket ezzel a világgal. Hiszen mi mind túlélők vagyunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.