Aludni akarok!

Amiről írok, az több ezer hegyvidéki lakos, köztük a normafai idősotthon lakóinak éjszakai nyugalmát zavarja meg. Azért fordulok a nyilvánossághoz, mert az önkormányzat illetékesei a panaszunkra döbbenetesen semmitmondó választ adtak.

Június 2-án este hazafelé a 21-es buszra szálltunk családostul, és már a végállomáson feltűnt egy tucat söröző fiatal. Hazafelé sétálva ütemes tüc-tüc zajt hallottunk a hegyről. Itthon rákerestünk, mi lehet ez, és ezt találtuk a június 2. és Normafa keresőszavak segítségével: 5 helyszínnel jövünk és szétszedjük a Normafát egy hatalmas buli keretein belül! Az egyik színpad neve tréfásan Erdőgazdálkodási alapismeretek volt. A helyszín a Csillebérci Szabadidő Központ, amelytől mi légvonalban bő egy kilométerre lakunk. A rendezvény időpontja 22.00–06.00 óra.

Meg is örültünk ennek, hiszen mi mást akarna az egész család az erdőszéli otthonában hallgatni egész éjjel, mint az öt színpad egymást túlharsogó gépzenéjét. Értesítettük a rendőrséget. Azt azonnal mondta az ügyeletes, hogy e rendezvénynek van engedélye, persze azért kimennek. Kimentek, utána is hajnalig remegtek a csukott ablakok.

A jegyzőnek írt panaszunkra cseppet sem megnyugtató válasz érkezett, ebből idézet:

A rendezvénytartási engedélyt a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) korm. rendelet előírásai alapján – előzetes helyszíni szemle megtartását követően, az érintett szakhatóságok kikötéseivel adott hozzájárulásokban foglaltak szerint – adta ki hatóságunk.

Az engedély kiadásakor – tekintettel arra, hogy a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény ezt hatóságom számára kifejezetten előírja – az engedélyes ügyfél jóhiszeműségét, és jogkövető magatartását kell feltételezni, ezzel együtt azonban eljárásunk során minden esetben figyelmeztetjük a kérelmezőt, hogy a jogszabályok betartásával, mások nyugalmát nem sértve kell eljárnia.

Az irodavezető, dr. Gazsó Gyögy tájékoztatott arról is, hogy májustól szeptemberig az adott területen a kérelem alapján összesen 3 alkalommal kerülhet sor a fentiekben említett rendelet hatálya alá tartozó zenés-táncos rendezvény megtartására. Legközelebb július 21-én. A rendezvény a megadott nap 22.00 órától másnap 06.00 óráig tart.

Tájékoztatom továbbá, hogy a Csillebérci Szabadidő Központ területére vonatkozóan – a környéken lakók érdekében – a jegyző által már korábban zajkibocsátási határérték megállapítására került sor, melyet be kell tartania mindenkinek.

Bejelentését követően megkerestük a XII. kerületi Rendőrkapitányságot és az ügyben írásban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a kérdéses éjszakán – bejelentés alapján – a helyszínen intézkedtek, melynek során csendháborítás szabálysértés elkövetése miatt 50 000 Ft helyszíni bírságot szabtak ki az elkövetővel szemben.

Nyomban megnyugodhattunk: ez az összeg huszonöt teljes árú belépő ára az négyezer fős befogadóképességű, egy hektáros területen zajló bulin.

A Hegyvidéki Önkormányzat egyszerűen meggyőződhet a kérelmező jóhiszeműségéről és a 21-i és a szeptemberi buli várható hangerejéről, ha ellenőrzi az engedélykérő öt színpadra szánt erősítőit és egy pillantást vet a kérelembe is beleírt várható létszámra.

Bartók Éva Budapest

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.