A valós számok

Valóban nem vagyok híve „egymás cikizésének”, és úgy gondolom, nem is ezt tettem július 10-én megjelent hozzászólásomban. (Most sem ezt szeretném, pusztán a köztájékoztatás precizitását tartom igen fontos dolognak.)

A július 13-i számban hozzászólásomhoz írt „választ” Szederkényi Csaba úr. Először is a „kontroller”-t nem belső ellenőrként tituláltam, de arra gondoltam, hogy ez pluszképzettséget, -szemléletet jelent és fejez ki. Sajnos a korábbi cikkében írt tartalom és hozzáállás nem ezt támasztja alá. Nem is érthető a GDP-adatokra való hivatkozás, mely számokat épp amiatt nem citáltam (tavalyi számok: hazánkban az egészségügyre fordított GDP alig haladja meg az 5%-ot, a jövő évi tervezet a 4,1%-ot (!). Az eurós átlagok 8,5 és 11% között mozognak, az USA adata pedig majdnem 13%), mert nem a valós világpiaci vásárlóértéket tükrözik. Mint a közgazdász úr fogalmaz, „jobb lenne a több” bizony, de az arányok és a fontossági sorrend meghatározása itthon történik, és nem biztos – látva az idei költségvetés és a jövő évi tervezet számait –, hogy ebbe az irányba haladunk! Az egészségügy vonatkozásában ismét citált „ korrupt” kifejezés a „belülről talán a lényeget nem látók”, „asszisztálók vagy csak belefáradtak” ragadtattak ismét válaszra.

Valóban nem „tudtam kitérni” jobbító próbálkozásokra, de nem tájékozatlanságom, hanem a hely hiánya késztetett erre. Csak néhány mondatban saját próbálkozásaimról és koncepciómról:

1. Az OEP leválasztása a politikáról ( független vezetés és igazgató kinevezésével, egészségbiztosítási kártya jelentős adattartalommal, e-recepttel).

2. Több mint tíz éve vagyok híve az alkohol, a dohány és bizonyos egészségtelen termékek jövedelmi adója emelésének és annak, hogy azután ezeket a pénzeket hiánytalanul az egészségügyre fordítsák.

3. Az egészségügy kapcsán elköltött kiadások (gyógyszerek, élelmiszer, energia, felszerelések, rekonstrukciók stb.) áfája maradéktalan visszaforgatásának! (A járulékból az elmúlt években több mint 200 milliárd forint adóbevétel lett évenként.)

4. A háziorvosi praxisok iparűzési adójának eltörlése. (Testidegen!)

5. ADRG-rendszer rekonstrukciója (finanszírozás egyszerűsítése, csoportosítása!, az ellátás valós költségeinek fedezése).

6. Az adminisztráció modernizálása (BNO-kódolás, megfelelő hardver, szoftver és szakasszisztencia biztosításával! A vállalkozás hardveramortizációja 3 év, az egészségügyben nincs meghatározva, az átlag közel 10 éves). Csak néhány alapvető gondolat, melyet hely hiányában nem folytatnék, de bármikor készséggel vállalkozom a kérdéskör nyilvános vitájában való részvételre!

Dr. Doktorits Béla független egészségügyi szakértő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.