Menekültek

A Fórum rovatban nemrég megjelent Petri Lukács Ádám-cikk kapcsán: Valóban lehet a menekültkérdést így, szívhez szólóan, az emberségesség szempontjainak egyoldalú előtérbe helyezésével kezelni, láttatni. De nem biztos, hogy érdemes. Vagy igen, de akkor a demagógia felé elcsúszunk.

Nem vitatkozni kívánok a szerzővel, de tény, hogy az illegális bevándorlás egyik fő módszere a menekültté való nyilváníttatás. Illetve annak kísérlete. Több évig éltem Nigériában, és megkockáztatom, hogy az ottani mondjuk 160 millió lakosból 150 millió olyan életkörülmények között él, hogy indokolt lenne menekültstátus megadása számukra – már amennyiben Petri Lukács megközelítését fogadjuk el. És ez csak egy ország.

Emlékszem több esetre, amikor a „menekült” olyan mesékkel etette a magyar hatóságokat, amelyeket a helyszínen jártak elnéző mosollyal hallgattak volna. Nem akarok gúnyolódni ezeken a szörnyű dolgokon. De sajnos tény, hogy az emberiség túlnyomó része az európaitól messze elmaradó körülmények között él. Annak érdekében kellene tevékenykednie mindenkinek, hogy a nyomorgó, éhező, háborúban pusztuló milliók sorsán javítsunk – a helyszínen. Ez főleg a mi érdekünk. Ugyanis nem fog menni, hogy rendőri eszközökkel távol tartsuk őket.Meg lehet próbálni, de nem fog menni.

Kató Ferenc nyugalmazott diplomata

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.