Ötödik hasáb: Így látják

509 Hart Senate Office Building, Washington DC 20 510 – ez Benjamin Cardin amerikai szenátor washingtoni irodájának címe.

Ha a magyar kormány válaszolni akarna a demokrata párti szenátornak, nincs szükség olyan nyomozásra, mint Hugh Grant angol színész postai címe után. Cardin nem először bírálta a magyarországi politikai állapotokat. Most az igazságszolgáltatás függetlensége miatt fejezte ki aggodalmát, illetve a szabad vallásgyakorlást látja veszélyeztetve abban, hogy az állam dönt arról, kit és mit ismer el egyházként. S persze szóvá teszi az antiszemita megnyilvánulások növekedését is, amely szerinte összefüggésben van azzal, ahogy a kormány szerepet kíván vállalni a magyar történelmi múlt felülvizsgálatában. Magyarország nemcsak tévúton jár, hanem egy veszélyes úton halad – hangoztatta a marylandi szenátor.

A hazai jobboldal nagy hibát követne el, ha Cardint elkezdené „a hon ellenségeként” gyalázni.

A szenátor éles bírálata csak egy újabb a tengerentúlról jó egy éve egymás után érkező félreérthetetlen üzenetek sorában. Legutóbb ötven amerikai kongresszusi képviselő írt Orbán Viktornak, s az a levél is demonstrálta, hogy a második világháborús múlthoz és a Horthy-korszakhoz való magyar kormányzati viszony milyen komoly megütközést vált ki Washingtonban. Miközben a kormány a több ezer magyar zsidót megmentő Raoul Wallenberg születésének századik évfordulóját ünnepli, és Orbán Viktor a vezető New York-i rabbinak ígéri meg minden magyar állampolgár méltóságának védelmét, a percepció más. Külföldről Horthy, Nyirő és Prohászka rehabilitálását érzékelik és látják. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.