Fegyverbe

Nem lenne abban semmi kivetnivaló, ha végre rendet tenne a kormány a rendészeti feladatokat ellátó szervezetek háza táján. Még abban sem, ha eközben esetleg igencsak megnőne a különféle kényszerintézkedésekre jogosult hatósági személyek száma. Mégiscsak tarthatatlan volt, hogy már-már minden egyes hatósági személy mellé külön rendőrt kellett állítani, hogy a náluk erősebb, felfegyverzett vagy egyszerűen csak határozottabb fellépésű törvényszegők ne kergessék el őket, ne fussanak el a jogos tulajdonosától elvett holmikkal együtt.

Évek óta mondogatták a hatóságok, hogy a hatályos játékszabályok mellett képtelenek ellátni feladataikat. Hiába riasztja az erdőőr a rendőrséget a fatolvajokhoz, mire megérkeznek, már csak a friss facsonkokat mutogathatják nekik. Ugyanez igaz a halőrökre, a mezőőrökre. A rapsicok, az orvhalászok pedig már öltek is, szóval velük szemben fegyvertelenül fellépni nem éppen kockázatmentes vállalkozás. Éppen itt volt az ideje, hogy történjen valami. Hát történt...

Most aztán jól megkapják – mármint a rég vágyott kényszerítő eszközöket. Szinte minden hatósági embernél lesz könnygázspray, gumibot, egyik-másiknál sörétes puska és pisztoly is. Azaz lefújhatják, leüthetik, lelőhetik az ellenszegülőket. Persze mindezek előtt igazoltathatják is a „vélelmezett bűnelkövetőket”, ha azok hajlandók igazolni magukat, de megbilincselni már csak néhány hatóságnak lesz joga, igaz, azok elő is állíthatják a gyanúsítottjukat a rendőrségre. A többiek, akinek a törvényhozó a dolgok jelen állása szerint fegyvert mer adni a kezükbe, de bilincset nem, arra lesznek kárhoztatva továbbra is, hogy szép szóval, ha úgy nem megy, a törvényben biztosított kevés kényszerítő eszközzel tartsák a helyszínen a delikvenseket a rendőrség megérkezéséig. Alaposan átgondolt törvény.

Egyebekben ugyanis a hatóságok hatás- és jogköre nem változik. Így továbbra is kérdés, immár felfegyverkezve hajlandók lesznek-e a különféle rendészeti hatóságok komolyan venni a feladataikat. Mert a tilosban parkolás kétségtelen szabálysértés, de az is az, ha valaki konténerszám hordja az erdőbe a szemetet, és fát lop. Bár fatolvajokkal, illegális szemétlerakókkal hadakozni kockázatosabb, mint egy gazdátlan parkoló autó rendszámát felírni. Sőt ahhoz még fegyver sem kell.

Ilyen alapon adhatnának nekik a puska, a pisztoly, a gumibot és a gázspay mellé egy sakk-készletet és egy fényképezőgépet; előbbit, hogy elkövető és elfogója elüthessék valahogy az időt, amíg az új feladatként iskolakerülő gyerekekre vadászó és őket iskolába visszaterelő rendőrségnek lesz ideje velük is foglalkozni, utóbbit pedig arra az esetre, ha elfogyna várakozás közben a türelmük, hogy legalább legyen egy közös fotójuk az intézkedésről...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.