Óriási hazugság lenne?

Szederkényi Csaba „közgazdászkontroller” július 3-án, a Fórum rovatban megjelent cikkének az egészségügyről szóló részére vagyok kénytelen reagálni.

A cikkíró azzal a döbbenetes mondattal kezd, mely szerint „óriási hazugság, hogy a rendszerben nincs elég pénz!” Érdekes lenne tudni, hogy ezt a közgazda vagy a kontroller mondja! No de komolyra fordítva a szót, az idei költségvetés számait ideidézve szeretném a figyelmét felhívni az alábbiakra.

Az egészségügyre az idén fordítható összeg egy főre NEM éri el az 500 USD-t!! (Igaz, a hálapénz a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 30-45 Mrd forint körül lehet évente. Ennek 90-95%-át az orvosok 3-5%-a kapja!) Az Európai Unió éves ráfordítási átlaga 3800 dollár, az Egyesült Államok 7800 dollárt költ fejenként.

Nem minősítem, csak „kedvesnek” titulálom a megjegyzést, amely szerint „gazdasági felkészültségüket illetően műkedvelő orvosok irányítják az intézményeket”. E témában is érdemes külföldre tekinteni, ahol az az általános, hogy az orvosszakmai igazgató döntéseit profi gazdasági menedzsment szolgálja ki. Hasonló fogalomzavaros a koncepciótlanság citálása, szerintem az a legnagyobb gond, hogy NINCS A KORMÁNY-ZATI CIKLUSOKON ÁTÍVELŐ, a tények korrekt meghatározását követő keretterv. Ez főleg a politika vezetőinek gondosságát, korrektségét és előrelátását minősíti.

Hosszan és részletesen lehetne idézni csoportokat, személyeket, akiknek ez irányú próbálkozásaik voltak és vannak!

Dr. Doktorits Béla független egészségügyi szakértő

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.