A majsai terminátor

Mintha megsejtette volna a jövőt. Kolompár Orbán már évekkel ezelőtt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökeként felkészült rá, hogy elmarasztaló ítélet születik vele szemben. Bekövetkezett, amit megjósolt: a kecskeméti bíróság első fokon egy év tíz hónap letöltendő börtönre büntette.

Kolompár ártatlannak vallotta magát. „Sok mártírja van az emberi jogi harcnak, lehet, hogy mi is erre a sorsra jutunk” – közölte. A meggyilkolt Martin Luther Kinget, a bebörtönzött Mahátma Gandhit és Nelson Mandelát hozta fel példaként. A világhírre Kolompárnak még várnia kell, de az sem kevés, ahogyan félig viccesen, félig komolyan szóvivője minősítette: „ő a magyar közélet kiskunmajsai terminátora”.

Kolompár Orbán az ítélethirdetésen
Kolompár Orbán az ítélethirdetésen FOTÓ: MTI UJVÁRI SÁNDOR

A roma politikus ellen több ügyben indult eljárás, a kecskeméti bíróság ezeket egyesítette. A vádak tíz- és százmilliós nagyságrendben (részben társtettesként) elkövetett visszaélésekről szóltak: fiktív számláktól a szabálytalanul felvett pénzekig, a számviteli fegyelem megsértésétől a sikkasztásig. „Adminisztratív tévedések előfordulhattak, bűncselekményt azonban nem követtem el” – mondta Kolompár Orbán.

A kecskeméti bíróság más következtetésre jutott, de az írásos indoklás ismerete nélkül nem mernénk vállalkozni arra, hogy érdemben kommentáljuk az ítéletet. Annyit lehet biztosan tudni, hogy a letöltendő börtönbüntetést „folytatólagosan elkövetett, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése”, valamint az „európai közösség pénzügyi érdekeinek” megsértése miatt szabta ki a bíróság. A folytatólagosan elkövetett sikkasztás és a számvitel rendjének megsértése miatt emelt vád alól viszont felmentette.

Az ítélet nem jogerős. Kolompár Orbán a többi vádpontban is felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbezett. A cigány vezető korábban kijelentette: „valaki fizetett valakinek, hogy tegyen feljelentést” ellene. Ígérte, hogy az állítását alátámasztó információkat később nyilvánosságra hozza, ám ez mindmáig nem történt meg. Ettől függetlenül Kolompár továbbra is a politika áldozatának tekinti magát, és biztosra veszi, hogy idővel rehabilitálni fogják.

Akadnak európai országok – és nem feltétlenül Ukrajnára gondolunk –, ahol jót nevetnének az emberek az efféle balgaságokon. Nálunk mosolyogni sincs kedve senkinek. A közbizalom megrendülése a bíróságok függetlenségébe vetett hitet is megingatta. Az Országos Cigány Önkormányzat hivatala – már amennyire rálátásunk lehetett rá – soha nem tűnt olyan helynek, ahova sűrű sorokban zarándokolnak fiatal pénzügyi szakemberek mintaszerű gazdálkodást tanulni. Se akkor, amikor Kolompár Orbán volt az elnök, se akkor, amikor Farkas Flórián.

A magyarországi cigányság legfontosabb érdek-képviseleti szervezetének vezetője ugyanakkor okkal gondolhatta, hogy pozíciójánál fogva kivételezettnek számít. Hisz annak idején Göncz Árpád államfő közkegyelemben részesítette a szintén gazdasági visszaélésekkel vádolt – akkortájt a szocialistákkal kokettáló, időközben fideszessé vált – Farkas Flóriánt. Jelenleg nem kedvez a politikai széljárás Kolompár Orbánnak. Bármi legyen a folytatás, ahogyan több más ügyben, most is nehéz lesz meggyőzni a közvéleményt, hogy ebből a szélből gyenge fuvallat sem szűrődik be a bíróság falai közé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.