Aczél Endre: Kenguru

Az ötven amerikai kongresszusi képviselőnek írott válaszlevelében Orbán Viktor magyar miniszterelnök úgy csinált, mintha a magyarországi antiszemitizmus az Egyesült Államokból „sugárzó” Kuruc.info nevű portál napi szennyirodalmára lenne visszavezethető. Ezért kérte a képviselőket, hogy érjék el e portál bezárását, amit a magyar kormány az amerikai kormánytól eddig hiába kért.

Noha vannak idehaza jelenségek, amelyek nagyságrenddel kárhozatosabbak, mint hogy a Kuruc.infón „zsidóbérencnek” mondják a Fideszt és „Orsteinnek” Orbánt, én a miniszterelnök helyében nem a kongresszussal, hanem magyar internetszolgáltatókkal leveleznék. Van ugyanis mód arra, hogy a Kuruc.info híreinek megjelenítését a szolgáltató megtagadja.

Legalábbis itt, Spanyolországban – ahol mobiltelefon- és internetforgalmamat a legnagyobb itteni társaság, a Telefónica nevű multi Movistar elnevezésű leányvállalatán keresztül bonyolítom le – van. Ha bármelyik keresőprogramomba beütöm a http://kuruc.info címet, azonnal kiugrik egy szűrőprogramoldal – a Canguro Net –, és közli velem, hogy a „nem megfelelő tartalom” miatt „korlátozza” (azaz nem engedi) a hozzáférést a Kuruc.infóhoz. Igaz, megadja a lehetőséget, hogy vitatkozzam vele, amit majd ígérete szerint „kielemez”.

Minthogy a hosszú URL-címben megtaláltam a „sajtó”, a „rasszizmus” valamint a „stop” szavakat, gondolom, kevés a kilátás arra, hogy a „Kenguru” által eleve nem megfelelőnek ítélt tartalom elibém kerüljön, hiszen azt kéne bizonyítanom, hogy a Kuruc.info nem rasszista.

Létezik tehát egy szűrőprogram, amely lehetetlenné teszi a Kuruc.info előhívását, és kétlem, hogy ennek a megalkotásában benne lett volna amerikai kongresszusi képviselők keze. Kétlem továbbá, hogy ez a program bármely magyar internetszolgáltató számára ne volna hozzáférhető. Megjegyzem, hogy a Canguro Net módfelett „finnyás”: a pornográf, sőt erotikus tartalmakat is kiszűri mindenfajta szülői beavatkozás nélkül. A különbség – nem mellékesen – annyi, hogy miközben egyes vegyes tartalmú portálokon, mondjuk mint amilyen a magyar Inda video, a Canguro Net válogat a tartalmak között (az egyiket visszatartja, a másikat átengedi), a Kuruc.info teljes egészében tilalom alatt áll.

Tisztában vagyok azzal, hogy egy internetes portál hozzáférhetőségének megakadályozása: cenzúra. Tisztában vagyok továbbá azzal is, hogy e módszerrel általában diktatúrák élnek, és hogy az Egyesült Államok kormánya éppen ezért nem nyúl a Kuruc. infóhoz. Afelől sincs kétségem, hogy a magyar internetszolgáltatók erőteljesen szembehelyezkednek a cenzúrával. De ha már egyszer – egy londoni lista alapján – „legalább” a pedofil tartalmakat sikerült kiszűrni a világhálóról, akkor létezik pozitív precedens a politikai pedofília kiszűrésére. Lám, egy spanyol szolgáltató megtette. Ez persze semmit sem változtat azon a nézetemen, hogy ha ideahaza nem próbálnának manifeszten antiszemita írókat és politikusokat piedesztálra emelni, azzal sokkal többet tehetnének a fertőzés ellen, mint a Kuruc.info betiltásával.

Hol van már a tavalyi hó?
Hol van már a tavalyi hó? FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.