Szanaszét, szerteszét

Kánikulai hétvége szerteszét-országban. És a Magyar Szabadság Napja, 21. évfordulója annak, hogy hivatalosan is véget ért a szovjet megszállás. Az ünnepen Orbán Viktor az ország távoli jövőjét építgette, az egyik hajdani főszovjet kádergyerek, Ilham Alijev elnök kegyeit keresve, energia után kutakodott a szovjet utódállam Azerbajdzsánban.

Magyarország komoly támogatója Baku euroatlanti integrációs törekvéseinek – mondta a Kelet igézetében a kormányfő, szeme sem rebbent, s a baloldaliak családfakutatója, Lázár János is némán bolyongott a miniszterelnökségi folyosókon: jól jöhet még a posztszovjet despota barátságos mosolya, olaja a Nyugat lehanyatlása után. Szerteszét-országban is épül a jövő, tompul a szolidaritás, bár negyven fokban flashmobot trombitálni délután 3-ra annyit ér, mint a vasasok székházán a fekete zászló az új munka törvénykönyve ellen. A „sárga csekkes” villámcsődületre a 4K!, az LMP és a Szolidaritás össze is hozott vagy száz embert a Nemzetgazdasági Minisztérium elé.

Teleragasztgatták a nagy kaput sárga csekkekkel: „Nem kérünk a Matolcsy-féle őrültségekből, az orbáni kaszárnyakapitalizmusból és a Simicska-féle pénzlenyúlásból, nem leszünk Orbán, Matolcsy és Simicska rabszolgái!” Nem kérünk!, Nem leszünk! – lázongtunk az otthon árnyékában, de aztán lehűtött bennünket a gyorsléptű Kormányszóvivői Iroda: valótlanságokkal mozgósít az ellenzék, hiszen a kormány mindig az állampolgárokat szolgálta. Gondolhattuk volna...

„Ha pedig bárki úgy látja, hogy bármely cég, személy kapcsán bűncselekmény elkövetésére utaló jelek merülnek fel, akkor tegye meg a szükséges jogi lépéseket.” Mintha a parlamentben hallottuk volna már ezt a kormányfői cinizmust. Akadnak azért mások is a forró flaszteren: öt napon át a Hősök terén rokkantnyugdíjasok, mozgáskorlátozottak tiltakoznak, néhányan éhségsztrájkba kezdtek az őket sújtó embertelen intézkedések ellen.

Pedig a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár maga nyugtatta meg őket: nincs semmi újdonság, eddig is behívtak felülvizsgálatra féllábú embereket... Hőség terül el a néptelen városon, csak a virtuális tér háborog. Zajong a Facebook, elmaradt a Szana-zúgba tervezett Demokrácia-sziget, pedig még „demokratikus szalonnasütést” is ígértek a szervezők, akik mögött mindjárt feltűnt a Demokratikus Koalíció, élén Gyurcsány Ferenccel.

Több se kellett a „csőbe húzott” Haza és Haladás Alapítványnak, amely „továbbra sem kíván pártpolitikai tevékenységet folytatni”: Bajnai Gordon és Oszkó Péter lemondta az utat, s szakmai munkába temetkezve lesi tovább a jövőt, ki tűnik fel legnagyobb tömeggel a háta mögött a pesti utcán, a közvélemény-kutatók százalékai ban. A DK meg akciózhat „fondorlatosan” tovább magában, ha már a Fidesz egy rászabott törvénnyel belefojtotta a parlamenti szót. Hát, ez így nem fog menni. Az egység demokráciája nem fog megszólalni akkor sem, ha erőltetjük, meg akkor sem, ha finnyásan lessük a szavát. Kánikulai hétvége volt szanaszét-országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.