Egészségére, elnök úr!

Az elnök kezdőtőkéje és energiái jelentős részét erre fordította, jócskán vesztett is mindkettőből. Ha tudta volna, hogy a nevével immár teljesen összefonódott egészségügyi reformcsomagja ilyen mélyen osztja meg az Egyesült Államokat, talán nem is kezd bele.

Barack Obama most azonban történelmi jelentőségű győzelmet aratott azzal, hogy az USA legfelső bírósága, szűk többséggel ugyan, de nem találta alkotmányellenesnek a népnyelvben Obamacare-nek (care – gondoskodás) nevezett törvényt. Így nincs már akadály a bevezetése előtt. Öt hónappal az elnökválasztás előtt Obama számára ez a döntés nagyon jól jött. Bizonyította, hogy tartja a szavát, megvalósította egyik fő 2008-as kampányígéretét. Különösen fontos, hogy a legfelső bíróság lényegében adókivetésként fogta fel az Obamacare legvitatottabb pontját, a 2014-től esedékes kötelező egészségbiztosítást, amit nem minősített „szövetségi önkénynek”, ahogy azt a republikánusok remélték.

Barack Obama az indonéz elnökkel, Susilo Bambang Yudhoyonóval koccint
Barack Obama az indonéz elnökkel, Susilo Bambang Yudhoyonóval koccint

Az egészségügyi törvény nélkül Obama eddigi elnökségének mérlege nem sok eredményt mutatna. Ezért lényegében minden más hasonló nagy ívű projektet feláldozott, a klímaváltozási vagy éppen a bevándorlási törvényt is. Amerikában mindenki tudja, hogy az egészségügy beteg, alapos gyógykezelésre szorul. Az elmúlt ötven évben tízszeresére nőttek az egészségügyi kiadások, az Egyesült Államok a GDP-jének több mint 15 százalékát erre költi. Így is van jóval több mint harmincmillió USA-polgár, akinek nincs semmilyen egészségügyi biztosítása. Ha baj esetén mégis orvoshoz mennek, és a borsos számlákat nem tudják kifizetni, a költségeket a helyi önkormányzatok, vagyis az adófizetők állják. Obama változtatni akart: az öngondoskodás mellé több szolidaritást vinni a rendszerbe. Sok amerikai azonban tévútnak tekinti a kötelező biztosítást, mondván, az állam mértéken felül avatkozik bele az egyén életébe.

Az elnöknek gazdasági megfontolásai is voltak: az egészségügyi kiadások gátjában a költségvetési hiány csökkentésének eszközét látta. Ezzel tisztában voltak a republikánusok is, ettől függetlenül nem tudtak ellenállni a kísértésnek, hogy ne csak az Obamacare-t, hanem az elnököt is „elmeszeljék”. De elszámították magukat. A republikánusok elnökjelöltje, Mitt Romney azt ígéri, hogy megválasztása esetén visszavonja a törvényt. A vaskonzervatív szavazók, valamint a nagyon jobbszélen gyülekező Teaparti mozgalom támogatásának megnyerése érdekében próbálja eljátszani a kőkemény fickó szerepét. Nem feltétlenül hitelesen, hiszen Massachusetts állam kormányzójaként 2002–2006 között maga is bevezett egy egészségügyi reformot, amely éppen hogy példaként szolgált az Obamacare kitalálói számára. A legfelső bíróság csak egy fontos belpolitikai kérdést döntött el, a Fehér Házért folyó kampány igazából csak most fog elkezdődni. Alapvetően a gazdasági helyzeten múlik, hogy ki nyer novemberben. A gazdasági bajokra pedig egyelőre egyik félnek sincs csodaszere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.