Brazília, Magyarország és a VI. Tudományos Világfórum

Földrajzi távolságuk ellenére Brazília és Magyarország nincs messze egymástól, hiszen közös értékeket és eszméket képviselnek, túl azon is, hogy a többoldalú kapcsolatok és a nemzetközi együttműködés elkötelezettjei. Magyarország az Európai Unió tagja, mely Brazília stratégiai partnere és egyik legfontosabb piaca. Brazília a világ hatodik legnagyobb gazdasága, a G20 csoport tagja, ezenkívül részt vállal a nemzetközi közösség globális kihívásokat érintő erőfeszítéseiben. Az ország a stabilizáló tényező szerepét is betölti Latin-Amerikában, hitelt érdemlően tevékenykedik a fejlesztés, a béke és a nemzetközi biztonság fórumain is.

Brazília nagy örömmel fogadta Áder János köztársasági elnök urat, mint a magyar delegáció vezetőjét, az ENSZ fenntartható fejlődésről szóló konferenciáján, mely Rio de Janeiróban június 20–22. között került megrendezésre. A „Rio+20”-on való részvétele rávilágított arra, hogy elnök úr a szilárd, többoldalú kapcsolatokat századunk kihívásaira adott válaszként fogja fel. Látogatása fontos jelzés a kétoldalú kapcsolatok jövőjének szempontjából, amelyeket a magas szintű találkozók tovább erősítenek.

Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének 2011. októberi, valamint Martonyi János külügyminiszter ez év májusában tett látogatása annak a folyamatnak a két határköve, amely magyar oldalról a Külügyminisztérium 2011 decemberében meghirdetett külpolitikai irányvonalain alapszik. Antonio Patriota brazil külügyminiszter, magyar kollégája meghívásának eleget téve, még az idén Budapestre látogat. Brazília és Magyarország úgy döntött, szorosabbra fűzi a diplomáciai kapcsolatokat, emeli a kormányközi, országgyűlési és vállalati kapcsolatok szintjét, valamint hogy figyelmét a kétoldalú együttműködésen belül az oktatás, a tudomány, a technológia és az innováció területeire összpontosítja.

Aloizio Mercadante, Brazília korábbi tudományos és technológiai minisztere, aki jelenleg az oktatási tárcát vezeti, 2011 novemberében Budapestre látogatott, és a Nemzeti Innovációs Hivatallal szándéknyilatkozatot írt alá a két ország együttműködésének fejlesztéséről. Az említett látogatás a Magyar Tudományos Akadémia által rendezett V. Tudományos Világfórummal egy időben történt, s Brazília fontos delegációval képviseltette magát. Mercadante miniszter úr ebből az alkalomból bejelentette, hogy szándékában áll elmélyíteni az egyetemközi csereprogramot, valamint a kétoldalú együttműködést a tudományos területeken.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszony június 13–16. között Sao Paulóban és Brazíliavárosban tett látogatása tovább vitte ezt a projektet, valamint a Magyar Rektori Konferenciával kötött megállapodást,mely magyar egyetemeket kíván bevonni a „Tudomány Határok Nélkül” programba. Ennek a brazil egyetemközi csereprogramnak köszönhetően százezer fiatal diák és kutató juthat el a világ legjobb oktatási intézményeibe. Olyan erőfeszítésről van tehát szó, mely képes egyesíteni a két ország fiataljait, legjobb tehetségeit, csakúgy mint kiváló egyetemi intézményeit.

Ez jelentős lépés a technológiai és vállalati pertnerkapcsolatok kiépítésében a tudásalapú gazdaság terén. Ez mindkét nemzet számára hasznos, hiszen közelebb hozza őket egymáshoz, úgy, hogy mindketten hatékonyabbá és versenyképesebbé válnak. Martonyi János külügyminiszter brazíliai látogatása során a Magyar Rektori Konferencia felvette a kapcsolatot a Felsőfokú Továbbképzési Koordinációs Központtal (CAPES) és a Tudományos és Technológiai Fejlesztési Tanáccsal (CNPq), a brazil egyetemközi cseréért felelős intézményekkel, azzal a céllal, hogy akár tizenegy magyar egyetem is részt vehessen a brazil Tudomány Határok Nélkül programban.

Hoffmann Rózsa államtitkár asszony brazil állami hivatalokban, Sao Pauló-i, valamint brazíliavárosi egyetemeken tett látogatása a jelenlegi, valamint további kétoldalú projektek folytatását mozdította elő. Az egyetemek tervezett együttműködése által a magyarok innovációs képessége összefonódik a brazil dinamizmussal. Ez a közös szándék megmutatkozik a két ország Tudományos Akadémiájának együttműködésében a VI. Tudományos Világfórum (WSF) kapcsán is, melyre 2013 novemberében, Rio de Janeiróban kerül sor.

Ez lesz az első alkalom, hogy a kétévenként megrendezett találkozót nem Budapesten tartják meg. A helyszínváltozás azért történt, hogy ezzel is hangsúlyozzák a konferencia nemzetközi jellegét, valamint a tudomány fontosságát a fejlődés előmozdításában. Azzal, hogy Brazíliára esett a választás, azokat az eredményeket ismerik el, amelyeket az ország az energia, az élelmiszerbiztonság, az egészségügy és a környezetvédelem területén ért el.

Meg kell jegyezni, hogy már korábban is magyar szakértők tucatjai vettek részt olyan brazil projektekben, mint az állategészségügy, fajtanemesítés, az aszályos területek művelése, szőlőtermesztés és vízművelés. Ennek az együttműködésnek a folytatására és bővítésére is igény mutatkozik. Mendes Ribeiro Filho földművelésügyi miniszter márciusi magyarországi látogatása, valamint Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter brazíliai látogatása arra utal, hogy mindkét ország együtt kíván működni, a többi között, az organikus gazdálkodás területén.

Ezt támasztja alá az is, hogy a brazil Mezőgazdasági Kutatóintézet (Embrapa) egyik szakembere a közelmúltban ellátogatott a Szent István Egyetem Biotechnológiai Intézetébe, továbbá a Paraná Állami Egyetem és a Corvinus Egyetem között együttműködési nyilatkozat jött létre. A brazil–magyar kapcsolatok pillére többek között az a csaknem százezer magyar bevándorló, aki hozzájárult Brazília fejlődéséhez. Számos magyar egyetem nyújt portugál nyelvű képzést, s ez iránt egyre nő az érdeklődés. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen brazil lektorátus működik, a brazil Országos Könyvtár Alapítvány és az Alexandre Gusmao Alapítvány segítségének köszönhetően pedig Brazília irodalmi, történelmi és kulturális témájú művek magyarra történő fordítását ösztönző programot is meghirdetett.

Mintegy négyszáz brazil él Magyarországon, létezik egy kulturális központ is, tagjai folklór-, valamint capoeira-csoportokat működtetnek. Ugyanakkor magyar nyelvet tanítanak a Sao Pauló-i Állami Egyetemen, amely nemrég kapta meg a Latin-Amerika legfontosabb egyeteme címet. Magyar szerzetesek itt alapították a múlt században a Szent Gellért-monostort, valamint a Szent Imre Gimnáziumot, amely azóta is Sao Paulo egyik legtekintélyesebb középiskolája, és ahová Hoffmann Rózsa államtitkár asszony is ellátogatott.

Minden ország jövője az új generáció képzésén múlik, azon, menynyire képes megújulni és versenyképes maradni. Mercadante miniszter úr Budapesten felvetette, hogy a VI. Tudományos Világfórum témája „A tudomány a fejlődésért” legyen, hiszen meg van győződve arról, hogy a tudomány nemzetközivé tétele a globális fejlődés és a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésének elengedhetetlen feltétele. Brazília nagy örömmel áll Magyarország mellé ebben a közös erőfeszítésben, amely népeik jólétében is érezteti majd hatását.

A szerző Brazília magyarországi nagykövete

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.