Rendszerhiba

A Nokia talán éppen abban a percben jelentette be, hogy komáromi gyárából 900 embert elküld, amikor Matolcsy György szólásra emelkedett a parlamentben, hogy hatásszünetekkel tarkított beszédében 100 000 (értsd: százezer) új munkahely megteremtését jelentse be. Nem a következő tíz évre – amiből kettő eredménytelenül már elment –, hanem egyedül a 2013-as esztendőre ígérte ezt a kétségtelenül agresszív foglalkoztatáspolitikai fordulatot.

A részletek kifejtése későbbre marad, mint ahogy a munkaalapú társadalom felé vezető út mérföldköveinek lerakásával sem sokat bíbelődött a nemzetgazdasági miniszter. Annyit azért tudhatunk, hogy a kormányzati célokhoz a Nemzetgazdasági Minisztérium boszorkánykonyhájában már javában készítik a sillabuszt, a Magyar Növekedési Terv 2.0-ás változatát. Az elsőre, a tavaly decemberben társadalmi vitára bocsátott 177 oldalas tanulmányra jó szívvel gondolunk vissza. Igaz, nem az innen-onnan sebtében összeollózott kívánsággyűjtemény megalapozottsága, hanem kedélyes szófordulatai miatt maradt meg emlékezetünkben. Elég „Magyarország interkontinentális fordítókorong” szerepére vagy „Kelet-európai Banánként” emlegetett régiónkra utalni.

A munka világát megpezsdíteni hivatott új program 300 milliárd forintos forrása a nem ortodox gazdaságpolitika új vívmányaként bevezetendő tranzakciós illeték és a költségvetési tartalék. Fontos feltétel, hogy a program nem növelheti a hiányt. A 25 év alatti, illetve az 55 év feletti korosztály újra bejelentett helyzetbe hozása sem újdonság, emlékezzünk a fiatalok munkakezdését megkönnyítő Start-kártyára vagy az 50 felettieket segítő Start Extra programra. Tartós és átütő hatást sajnos ezekkel sem sikerült elérni.

A „Mindenki hozzon magával egy embert!” választási szlogent 2.0-sítva „Minden kisvállalkozás vegyen fel még egy dolgozót!” jelszóval indítja harcát Matolcsy György. (Az arányos és igazságos teherviseléshez igazodva a középvállalatoknál kétfős bővítést ír elő Matolcsy receptje.) Hogy a nem részletezett mértékű járulékcsökkentés láttán mitől lábadna könnybe a bel- és külföldi befektetők szeme, azt nem tudni. A járulékcsökkentés fontos lépés, de messze nem elég, ettől ugyanis még nem válik egyik pillanatról a másikra hitelessé és hosszú távon is kiszámíthatóvá a gazdasági környezet. A működőtőke az utóbbi években már nagy ívben kerüli Magyarországot, s akit ez a kormány idehív, az sem jön. Elég Debrecen kudarcos történetére utalni a kínai nagybefektetőkkel.

Egyre büszke lehet majd a kormány. A foglalkoztatási mutatók tényleg javulni fognak. Mert a válság és a megszorítások miatt elküldött emberek tízezrei közmunkásként térnek vissza. A versenyszféra ugyanis pont az ellehetetlenítő kormányzati intézkedések miatt nem tart rájuk igényt. Az árokpartot tisztító emberek hasznos munkát végeznek, de mérhető hasznot nem hajtanak. De ezért nem őket kell hibáztatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.