Ok-okozat

Négy embert ítélt nem jogerősen két év nyolc hónap fogházbüntetésre a bíróság a West Balkán szórakozóhelyen tavaly három halálos áldozatot követelő tragédia miatt. Ők négyen az ítélet szerint szakmájuk szinte valamennyi szabályát megszegték, és mulasztásaik közvetlen ok-okozati összefüggésben álltak a bekövetkezett tragédiával. Hiába mutatott rá a védelem, hogy az ügyben számos hatóság és a VI. kerületi önkormányzat is súlyos mulasztásokat követett el, ez nem számított sem enyhítő, sem mentő körülménynek. Ha mulasztottak is a hatóságok, ez nem állt ok-okozati összefüggésben a történtekkel, így ők nem is kerültek a vádlottak padjára.

Most tekintsünk el attól, hogy ha a hatóságok nem csak alibimunkát végeztek volna a tragédia előtti hónapokban, a négy vádlott nem is kerülhetett volna abba a helyzetbe, hogy mulasztásaival bárkit is veszélyeztethessen. S ha ebből indulunk ki, nagyon is van, azaz volt ok-okozati összefüggés a hatóságok teszetoszasága és a halálesetek között. Ilyen végzetes baleset persze nem maradhat következmények nélkül, a politika is érzi a nyilvánvaló társadalmi nyomást, és azonnal reagál. A borzalom másnapján maga a miniszterelnök is mécsest gyújtott az áldozatok emlékére, és rögtön bejelentette: utasította az illetékeseket, haladéktalanul tegyenek rendet a szórakozóhelyeken. Ha lassan is, de beindult a gépezet, sorra buktak meg a szabályokra addig fittyet hányó diszkók, klubok, bárok. Azóta látni nálunk is hosszan kígyózó sorokat a felkapott szórakozóhelyek előtt, ahol a „létszámfelettiek” az ajtók előtt várják, hogy bejussanak…

Még a helyén van azonban az önkormányzat összes illetékese, aki anno kedélyesen ellevelezgetett a szórakozóhelyet minden szabályt kijátszva, engedély nélkül átépítő céggel. Nyilvánosan nem vonták felelősségre a BRFK ügyeletesét, aki több bejelentőt is azzal küldött el a tragédia éjjelén, hogy „ha nagy a tömeg, menjen máshova szórakozni”. Persze miután kiderült, hogy nemcsak zsúfoltság, már halálos áldozatok is vannak, száz villogó rendőrautó demonstrálta a Nyugati téren, hogy a BRFK, ha parancsba kapja, szolgál és véd. Nem állították a szőnyeg szélére az efféle helyek ellenőrzésére jogosult hatóságok vezetőit sem, hogy a miniszterelnök utasítása nélkül miért nem képesek elvégezni törvényekben előírt feladataikat, s ha kell, összefogni. Végül is ők tették a dolgukat, ahogy szokták, s amit tettek vagy nem tettek, nem állt ok-okozati összefüggésben a tragédiával.

Polt Péter legfőbb ügyész nemrég leminősített egy ügyészt tizenkét évvel korábban elkövetett szakmai hibák sorozata miatt, amelyek következtében egy ember ártatlanul ült hét évet, s többek jókora ejnye-bejnyét kaptak – lévén az elévülés miatt már nem indíthatott fegyelmit a szakmai hibák soráért. Pedig nem is utasította rá a miniszterelnök, még csak nem is kérte. Úgy magától gondolta, hogy az ügyészség még tizenkét év távlatából sem mehet el szó nélkül a történtek mellett. Akkor sem, ha nem csak ők hibáztak súlyosan.

Úgy tűnik, a West Balkán-ügyben érintett hatóságok vezetőinek s az őket felügyelő minisztereknek, államtitkároknak maguktól ilyesmi nem jut az eszükbe. És látható, hogy utasítást sem kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.