Számla

Egy hónap telt el azóta, hogy megkezdték az újabb nemzeti konzultáció kérdőíveinek postázását, és az emberek csaknem öt százaléka már válaszolt – ez lehet az optimista olvasata annak, hogy a nyolcmillió választó közül 368 ezren küldték vissza a válaszborítékot. Aki viszont fanyalogni akar, joggal mondhatja: húsz emberből eddig nem egészen egy gondolta úgy, hogy a kezdeményezést komolyan kell venni.

Ez persze csak számháború, hiszen azt sem tudni, hogy a kérdőíveket mindenki megkapta-e.

A vegyipari szakszervezeti szövetség szerint még nem is mindenütt postázták a miniszterelnök levelét. A szervezet vezetője állítja, hogy csak ott kézbesítették, ahol már a „helyes” válaszra buzdító óriásplakátokat is kihelyezték.

Befolyásolásra azonban semmi szükség, mert a manipulatív kérdésekre épeszű választópolgár csak a „vannak, akik” álláspontját támogathatja. „Vannak, akik szerint továbbra is méltányos tehermegosztásra van szükség az állam, a nagyvállalatok, illetve a bankok és az emberek között”, vagy például „vannak, akik szerint szükséges a minimálbér folyamatos emelése”. Ezekben az ügyekben akad valaki, aki a „mások szerint” kockát jelölné be? Nincs. A konzultációnak annyi hozadéka lehet, mint a 2008-as „szociális” népszavazásnak volt. Akkor megtudtuk, hogy senki nem akar tandíjat és vizitdíjat fizetni. Most ki fog derülni, hogy az emberek jobban örülnek, ha a multikat sarcolja meg az állam, mint ha őket. Ezért felesleges csaknem egymilliárdért konzultálni. Alighanem igaza van a VDSZ-nek: a kérdőíveket – kármentés gyanánt – érdemes legalább papírhulladékként hasznosítani.

Egyébként meg úgyis mi fizetjük meg a számlát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.