Sámli

Tarlós úr, ugye tudja, most úgy tette a kötelet a nyakába, hogy csak reménykedhet benne: nem rúgják majd ki a lába alól a sámlit? – érdeklődött szívélyesen Tüttő Kata szocialista képviselő a BKV adósságáról és a cég majdani megszüntetéséről szóló közgyűlési vitában.

A kormány eddigi BKV–Tarlós–főváros cserbenhagyó akcióira utalt ezzel. A közlekedési cég fizetésképtelensége ugyanis a főváros csődjét idézné elő. A főpolgármester köszönte a jó szót, majd azt mondta: ha a szocialisták nem hagyták volna rá ezt a trágyadombot, akkor neki se kéne egy rém keskeny ösvényen botorkálnia a mocsárban.

Demszky – ismételte sokadszor –78 milliárdos adósságállománnyal hagyta rá a BKV-t. A két kurzus jelentős kamatfelárral terhelt árát viszont a következő városvezetésnek kell majd megfizetnie – összegzett az LMP.

A közgyűlési képes beszéd ahogy előbb sem, úgy később sem hagyott alább. Talán azért, mert a képviselők lényegében nem tudták, miről vitatkoznak.

A BKV hiteleinek új adóssággal való kiváltásáról, a cég felszámolását is magában rejtő átalakításról, illetve a menetrend szerinti dunai hajójáratokról szóló több száz oldalas saláta-előterjesztést a tárgyalás előtt alig egy órával kapták kézhez. Tartalmának érdemi elemzésére módjuk sem volt. Beszéltek hát másról: fideszes gazdasági érdekkörök kiszolgálásáról, érdekképviseletek ellehetetlenítéséről, kétes buszbeszerzésről. S beszéltek a korábbi összevonást igazoló érvelés megfordításáról: vagyis a BKV kettéválásának dicséretéről. Beszéltek egyre, beszéltek másra. Nem győzték meg egymást, nem szültek koncepciót, de végül tettek egy igen határozott lépést előre.

Vagy hátra. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.