Nagykereszt

Elie Wiesel magyar származású Nobel-békedíjas író, a holokauszt túlélője mély megdöbbenéssel és felháborodással adja vissza Kövér László házelnöknek a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, azt a rangos állami kitüntetést, amit még Mádl Ferenc államfőtől kapott 2004-ben. Ahogyan levelében írja: megbotránkoztatónak találja, hogy az Országgyűlés elnöke képes volt közreműködni a nyilas eszméket valló Nyirő József újratemetési kísérletében (amelyet a román hatóságok végül meghiúsítottak).

Tiltakozik a Horthy-korszak iránti nosztalgia megnyilvánulásai, valamint az ellen is, hogy szélsőjobboldali nézeteket hirdető szerzők kerülnek a tananyagba. „Nem akarom, hogy közöm legyen ehhez” – írja, s ezért küldi vissza a nagykeresztet.

Orbán Viktor, Kövér László és a Fidesz–KDNP vezérkara talán még most sem érti. Nem érti, mi a baj azzal, ha egy csepeli – ráadásul Radnóti Miklósról elnevezett – művelődési házban a polgármester Nyirő-estet szervez, ha fideszes fővédnökség mellett szélsőjobboldali pompával szobrot avatnak Hitler magyar szövetségesének, Horthy Miklósnak, ha… Nem soroljuk.

Fizikai valójukban a határok megszűntek létezni, de vannak olyan politikai és erkölcsi határok, amelyeket semmiféle pávatánccal nem szabad, nem szabadna senkinek sem átlépnie.

Úgy látszik, másutt mások ezt pontosan tudják, csak épp a magyar hatalmi elit képtelen rá, hogy valamiféle európaiságot erőltessen magára.

Az úgynevezett szocializmusban keserű gúnnyal a „legvidámabb barakként” emlegették Magyarországot. Ha így folytatjuk, vidámságnak nyoma sem lesz: csak a barakk épül újjá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.