Orbánék lopott trolija

A Hatalom szagát érzem. A mondatot Jack Kerouac regényeinek egyikében olvastam, és ettől találóbb közlés nem sok létezik a Nemzeti Együttműködés Rendszerét jellemző miliő leírására.

Visszataszítóan szagos ugyanis az a hatalom, amely saját alaptörvényének díszkiadását osztogatja az érettségiző diákoknak, és mintegy prémiumként nem késlekedik üzenni sem a kvázi alkotmány kapcsán: „Találjanak szívetekben és értelmetekben visszhangra a szabadságot és a tiszta állampolgári erkölcsöt hordozó mondatai!”

Mármint annak az egypárti jogszabálynak a passzusai, amelyet az Országos Bírósági Hivatal élére kinevezett Handó Tündének a férje, Szájer József írt az iPadjén. És az a szabadság találjon otthonra az értelemben, amelynek szellemiségében Varga László KDNP-s képviselő szégyenletesnek nevezte az egyházi vezetők döntését, minek nyomán a templomokban nem harangoztak a Trianon-emléknapon a kormány kommunikációs államtitkárának a kérésére. A félreértés bizonyára abból adódhat, hogy a felek másként tudják, ki az út, az élet és az igazság.

Egyébiránt a diákok a tiszta állampolgári erkölccsel nem csupán a Szájer-dolgozatból ismerkedhetnek meg, hanem Matolcsy György vásári mutatványosokat idéző munkásságából is. A miniszter bejelenti, hogy a kormány 130 milliárd forintos bevételt remél a tranzakciós adóból, majd a költségvetésben rögzít egy 280 milliárdos tételt. S láthatóan tündérmesei fordulatként értelmezi, hogy prímán alkalmazza Orbán Viktornak a másik fél félrevezetéséről szóló direktíváját.

A Nemzeti Együttműködés Rendszere persze a tudás értékére is emlékezteti a fiatalokat. Papcsák képviselő például Gyurcsány Ferencet igyekezett Bibóból oktatni, de dicséretes igyekezete csupán ismerethiányból fakadó bátorságáról tanúskodott. Föllépése legalább arra jó volt, hogy ne reklamáljunk többé, ha a kormánypárt politikusai a Fidesz-sajtóosztály egysorosával válaszolnak az időjárást vagy az Eb-negyeddöntő esélyeit érintő kérdésre. Mert abban a feleletben nincs benne az őrjítő tévedés lehetősége.

Csupán az utóbbi napok terméséből szemezgettünk, de a felsorolást folytathatnánk napestig. És egyetlen jel sem utal arra, hogy e cirkuszért cserébe az ország sorsa jobbra fordul. Sőt, aktuálisan éppen normává válik a modernitás és a progresszió szembeállítása a magyar zászlóval, a teljesítmény és az érdem inflációjának elfogadása. Ebből az aspektusból méltó ajándék az alaptörvény az érettségizőknek, mert emlékezteti őket arra a rendszerre, amely minden kevésbé tehetős srác előtt lezárta például a jogász- és a közgazdászpályát.

Mindebből az következik: az Orbán-kormány ma leginkább arra a részeg oroszra emlékeztet, aki néhány hónapja ellopott egy trolibuszt. Ahogyan a férfi, úgy a miniszterelnök és csapata sem csodálkozhat, ha nagyon sokan tudják, merre tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.