Pláza: nem, nem, soha!

Elkoptatott történelmi közhely a románok jó diplomáciai érzékére hivatkozni, de az ember hajlamos ilyen banális megállapításokra vetemedni – különösen, ha a román kormány plázastophoz való viszonyulását hasonlítja össze az Orbán-kabinet ámokfutásával. Történt, hogy nemrég a román kormány figyelmeztetést kapott az IMF–EU duótól mondván: ha a nagy európai gazdasági egység részeként hitelt akarnak kapni, akkor szíveskedjenek eltörölni egy 2004 óta létező, a külföldi kereskedelmi hálózatok terjeszkedését korlátozó jogszabályt. A Ponta-kormány vélhetőleg úgy gondolkozhatott, hogy egy összeurópai adósságválság idején esetleg nem árt jóba lenni holmi IMF-fel vagy az EU-val, és szemrebbenés nélkül a kukába iktatta a jogszabályt. Pedig Romániában éppenséggel valódi tétje lenne egy plázastopszerű szabályozásnak. Az ottani piac még előtte áll plázabummnak, a piac ilyen nagy üzletekkel való ellátottsága cirka negyede a magyarénak, azaz ha egy ügybuzgó populista politikus – amiből nyilván odaát is akad elég – hosszú távon is bele akarna kavarni az ottani piac működésébe, valószínűleg most tenné a legjobbkor.

Nem úgy, mint nálunk. Az Orbán-kabinet a külföldi, idegen, népünket behálózó, gyarmatosító sötét izékkel vívott szimbolikus harcában úgy nyomta keresztül a parlamenten a saját, a romániai jogszabálynál nagyságrendekkel szigorúbb plázastopját 2011 végén, hogy annak itt már az égadta világon semmiféle értelme nem volt. A magyar kiskereskedelmi piac lassan tíz éve telített. Aki ennek ellenére mégis nálunk óhajtott hálózatot bővíteni, az a plázastoppal kapcsolatos, egy éven át húzódó ötletbörze hallatán több évre előre bespájzolt az építési engedélyekből. Az Orbán-kabinet tehát elvileg könnyű szívvel búcsút mondhatna a jogszabálynak, ha akarna. De nem akar, sőt egyelőre inkább tovább truccol az EU-val a plázastop kapcsán is, úgy, hogyha később mégis meghajolna az EU akaratának, akkor se tűnjék már ez gesztusnak.

Az egyetlen logikusnak tűnő válasz, hogy Orbán Viktor addig húzza a döntést, amíg csak lehet, hogy a későbbi behódolása a „külföldi hatalmak” diktátumának tűnjön fel. Akkor a békemenet táltos hívőinek is el lehet magyarázni, hogy szép hazánkban csakis az IMF nyomására terjeszkedik a Lidl vagy az Aldi. És nem azért, mert azok szimplán valamit jobban csinálnak, mint az itteni kereskedők zöme. Ahogy később esetleg a román kormány jobb érdekérvényesítő képessége sem lesz azzal magyarázható, hogy az ottani politikusok egyszerűen csak ügyesebbek magyar kollégáiknál.

Pláza Debrecenben
Pláza Debrecenben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.