Más világ

Néhány lelkes amatőr sportoló 2004-ben eldöntötte, hogy Budapest is otthont adhatna a EuroGamesnek, vagy ahogy itthon nevezik, a „melegolimpiának”. Úgy gondolták, hogy a több ezer meleg és heteroszexuális, profi és amatőr sportolót vonzó esemény, amely egyaránt zászlajára tűzte a sport és a tolerancia népszerűsítését, jó helyen lesz a magyar fővárosban. Újabb színes nyári program a Sziget, a futóversenyek és a borfesztiválok mellett. Újabb esemény, amely izgalmasabbá teheti a várost, amiért megéri idejönni, itt aludni, enni, inni, szórakozni, vásárolni, nálunk hagyni sok-sok eurót – és közben bennünket is látni.

Csakhogy 2004-ben még más világ volt Magyarországon. Akkor sem tapsolt mindenki a Meleg Méltóság Menetének, de a résztvevők félelem nélkül vonulhattak. Senki sem gondolta, hogy néhány évvel később kegyetlen támadások érik a felvonulást, hogy a kigyúrt kopaszok mellett nyakukban kisgyerekekkel anyázó családapák és ősz nagymamák rázzák az öklüket a felvonulók felé. Hogy rendőrsorfal és kordonok mögött, feszült csendben zajlanak majd ezek az események.

Ahogy azt sem gondolta senki, hogy a parlamentbe kerül egy olyan párt, amely a romák és a zsidók mellett a melegek elleni uszításban véli megtalálni saját hangját. Hogy olyan törvényjavaslatok kerülnek a képviselők elé, amelyek börtönnel büntetnék a homoszexualitás „népszerűsítését”. Azt sem gondolta senki, hogy erre az uszító hangra milyen sokan lesznek fogékonyak. Mennyien gondolják majd, hogy a kudarcaikért, nehézségeikért voltaképpen azok az emberek a hibásak, akik a saját nemükhöz vonzódnak. Mennyien érzik majd úgy, hogy boldogabb lesz az életük, ha nem látnak melegeket az utcán.

Azt sem gondolta senki, hogy olyan ember vezeti majd a magát világvárosnak tartó Budapestet, aki kijelenti, hogy a „mentalitásával” nem fér össze a melegolimpia. Aki azt írja Berlin – az eseményt támogató – kormányzó polgármesterének, hogy a képviselt életformától és a rendezvénytől egyaránt elhatárolódik. Aki nem érzi, vagy ha érzi, sem érdekli, hogy Európában ezek milyen kínos kijelentések. Sokak számára Magyarországon is.

2004 óta tehát sok minden megváltozott. Két hét múlva mégis elkezdődik a EuroGames Budapesten. A melegfelvonulással ellentétben zárt helyeken, amelyekről biztonsági okokból még most sem lehet tudni, hol lesznek. Rendőrségi figyelemmel és külön biztonsági csapattal, de ami a legfontosabb: sok-sok reménnyel. Persze hozzáállás kérdése, hogy reménynek vagy naivitásnak nevezzük, de a szervezők kijelentették: bíznak a budapesti polgárokban. Abban, hogy nyitottak és toleránsak lesznek, legalább egy zárt ajtók mögött zajló eseménnyel szemben. Hogy végre jó hírünket is vigyék innen a világba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.