Vihar a magzatvízben

A baj sokkal nagyobb és sokkal mélyebben van, mint az új abortuszháború pró és kontra csapatainak összecsapásai mutatják. Az olaj akkor ömlött újra a pislákoló tűzre, amikor egy indiai gyógyszergyártó forgalomba hozatali engedélyt kért és – mivel az igen szigorú magyar és EU-feltételeknek mindenben megfelelt – kapott az „abortusztablettára”.

Normális országokban ilyenkor a hatóságoknak, kivált a kormánynak további szerepe nincs. Az Orbán–Semjén-féle (ál)keresztény Magyarországon természetesen minden másképpen történik. Pedig a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium a tablettát rendelni jogosult orvosi szakterület felelős irányítója – minden (szakmai és politikai) óvatosságot bevetett, és a szer kizárólagos kórházi használhatósága mellett döntött. A szakmai óvatosság –még ha túlzott is – sosem árt. A politikai sem, azonban ezúttal a legnagyobb óvatosság is kevés volt, a keresztény fundamentalisták kiásták a csatabárdot.

Az a kérdés, hogy a fogamzás pillanata az új élet keletkezésének időpontja-e vagy sem, nem eldönthető, és a legközelebbi ezer év tudományos eredményeitől sem várható megoldás. Egészen egyszerűen azért, mert akik az életet isteni eredetűnek hiszik, és ebben fundamentalisták, magától értetődően fütyülnek a tudomány bizonyítékaira ésmegfontolásaira.Ez teljesen rendben van, bár magam (és nem vagyok egyedül) másképpen vélekedem. A tévedés ott van, hogy ebben a kérdésben is „nemzeti egységre” volna szükség.

Pedig nincs! És nemcsak az Orbán-féle nemzeti egységre – vagyis az ellenvélemény törvényi erőszakkal való elfojtására – nincsen szükség, hanem a békés, kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd útján kialakuló egységre sincs. Ebben a kérdésben mindenkinek a saját lelkiismerete szerint kell döntenie! Akinek hite azt diktálja, hogy „Istennel egyeztessen”, tegye, de ne kényszerítsen (adott esetben: politikai hatalmával visszaélve) másokat arra, ami nem hitük szerint való!

A fundamentalisták nem utolsósorban azért szeretnék szaporítani a nemzetet, mert azt hiszik, hogy a fennmaradás és a naggyá válás, mint a történelemben 1945-ig, a katonák és a dolgos kezek számától függ. Ezek az idők azonban (szerencsére!) elmúltak. Ők mégis a hitetlenek gyerekeiből is saját szentnek vélt „háborúikhoz” nevelnének janicsárokat. (A békésebbek csak a nyugdíjukhoz keresnek járulékfizetőt, ami – sajna – így szintén nem jöhet össze, lévén minden második gyerekre munkanélküliség vár).

Persze a fundamentalisták nem azért fundamentalisták, hogy (logikusan) gondolkodjanak. Azt azonban nem engedhetjük meg nekik, hogy a tévedéseik vagy rossz meggyőződéseik alapján hozott törvényekkel tegyék tönkre a mi életünket, a többség (vagy akár a kisebbség) életét. Küzdjenek teljes (meggyőző) erejükkel az abortusz (és a családtervezés) ellen a templomaikban! Megfigyelhetik majd, ahogy híveik száma fogyatkozik.

Ezúttal azonban – a fundamentalizmuson túl – még valami van a háttérben. Nem azért vannak beijedve, mert a műtét helyett egy kíméletesebb módszer kínálkozik. (Bár ez is ellenszenves, hiszen biztosan van néhány nő, aki a műtéttől féltében szül, hogy aztán a csecsemőjét elvigye egy inkubátorba.) A tabletta azért „átkozott”,mert – előbb vagy utóbb – biztosan kiiktatja az orvost, és ezáltal teljesen „felszabadítja” a nők (szexuális) életét, illetve kiveszi a kontroll lehetőségét a hatóságok kezéből. Nem tudom megnyugtatni fundamentalista honfitársainkat: ez a jövő!

A magzatvízben kavart vihar, nem mellesleg, rámutat az Orbán-rendszer nem jogállami, velejéig antidemokratikus voltára is. Az egészségügy vezénylő tábornokává tett Szócska államtitkár ugyanis, KDNP-s politikusok nyíltan kifejtett nyomására, „betiltotta az abortusztablettát”.

Természetesen ez nincs jogában, azonban az államosított egészségügyben (például ezért kellett államosítani!) nincs senki, aki (azonnali önnön lapátra kerülésétől joggal tartva) erre figyelmeztetné, még kevésbé van, aki ezt a törvénytelen intézkedést merészelné nem betartani.

A szerző orvos

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.