Oroszok Európában?

– A vízummentesség az előzetes feltétele annak, hogy Oroszország és az Európai Unió közötti viszony problémamentes lehessen – mondta Vlagyimir Putyin, a szentpétervári csúcstalálkozón, ahol Van Rompuy és Barroso elnökökkel találkozott. Ez az előfeltétel a gazdasági kapcsolatokra is vonatkozik. Oroszország Európa harmadik gazdasági partnere és legfontosabb energiaszállítója. Érdemes tehát erről a követelésről elgondolkozni. Számoljunk!

Putyin szövetségesei az ország gazdasági és politikai urai, eddig is szabadon utaztak, palotáik vannak szerte Európában, Karlovy Varytól Londonon át az Azúr-partig. A szabad európai utazás a középrétegeknek hiányzik. Őket akarja feltehetően lecsendesíteni az elnök. Furfangosan tenné: az oroszok ugyanis a külföldiekkel szemben megőriznék a rendőri, hatósági ellenőrzés, a bejelentkezések és rendőri engedélyek (azaz a gyakorlati korlátozás) cári-sztálini rendszerét. Nem tudom, hogy erre utaltak-e tárgyalópartnerei. Az biztos, hogy elmondták az általános nyugat-európai félelmeket. Azt például, hogy Oroszország kaukázusi területei terrorizmus által sújtott vidéknek tekinthetők. Az EU országaiba rendszeresen érkeznek innen politikai menedékkérők. De politikai menedékjogot kérhet bárki, aki konfliktusba kerül a tekintélyelvű hatalommal. A nyugat-európai bulvársajtó most az orosz maffiózók és kémek áradatával ijeszteget. (Ők persze eddig is vízumhoz jutottak.) De új elemként megjelenhetnének az oroszországi gazdasági migránsok is, akik egzisztenciális okokból keresnek állást az unióban. És ez aggasztja feltehetően Brüsszelt.

Azt gondolom, hogy Putyin szeretné harmadik elnöksége első ajándékaként a vízummentességet adni a mind kevésbé kezes orosz középosztálynak, az értelmiségnek, a diákoknak. Még a 2014-es téli olimpiáig, amit az oroszok rendeznek Szocsiban. Ám az európai vezetők joggal szkeptikusak. A Medvegyev–Putyin helycsere illusztrálta az orosz demokrácia „mélységét”. Tehát feltehetően nem hajlanak engedményre. Különösen hogy látják: Moszkva igen korlátozottan nyitja ki piacait. A Közel-Keleten folytatott politikával pedig Putyin bizonyítja, hogy a diktatúrákhoz vonzódik, s nem aggasztja a tüntetők mészárlása.

Az Európai Uniónak mégis érdemes lenne tárgyalni a vízumkérdésről. Az utazáshoz való jog fontos szabadság. Érdemes tehát komolyan venni. Például kölcsönösséget követelni, olyan jogokat az európai utazóknak, amilyeneket az orosz turisták kapnak az unióban. El kell érni a turistákkal szemben alkalmazott bürokratikus hatósági megkötöttségek és díjak eltörlését. Ugyanakkor jogbiztonságot kell követelni. Védelmet a rendőri önkénytől. Az oroszok – akik megengedhetik maguknak –szenvedélyes utazók. Jó lenne, ha minél többen jöhetnének ide, az európai fiatalok meg oda. A szabad utazás már önmagában ellentétes az önkényuralommal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.