Erdélyi gyarmat

Kövér László a meghurcolt európai polgárt játssza, akitől megtagadják a szabad közlekedés jogát. Közben Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő vagy Németh Zsolt külügyi államtitkár ugyanott, Romániában korteskedik anélkül, hogy jelenlétüket botrányosnak tekintenék. Sőt Kövér maga is háborítatlanul kampányolt négy éve a Magyar Polgári Párt (MPP) mellett. Pedig 2008-ban még kormányon volt az RMDSZ, az MPP vetélytársa.

Nehezen hihető ezért, hogy csakis a román szocialista–liberális kormány készülékében van a hiba.

Kövér szorgalmazza, hogy a kampány után térjenek vissza „abba a kerékvágásba, amelybe az előző román és a mostani magyar kormány jótékony együttműködése terelte” a viszonyt. Nem veszi észre, hogy néppárti „barátai” már a másik oldalon állnak. Hogy a románnak is van nemzeti öntudata, s nem szereti, ha a kormányát lebarbározzák. Ha valamilyen csoda folytán visszakerülne a hatalomba, a jobboldal sem tenne úgy, mint ha a sértő szavak nem hangzottak volna el. Románia volt külügyminisztere szerint a Fidesz ki akarja terjeszteni a befolyását Erdélyre. Az RMDSZ új elnöke az elődjénél nagyobb kompromisszumkészséget mutatott a Fidesszel szemben, ám mégis kosarat kapott.

Mindebből látszik: a Fidesznek nem elég a befolyás, feltétel nélküli behódolást vár, egyfajta gyarmattá tenné Erdélyt. Nem egészen egy hét múlva kiderül, hogy partnerei lesznek-e ebben az erdélyi magyarok, vagy Orbánéknak eztán is be kell érniük Szász Jenő és Tőkés László „versenypártjaival”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.