Aczél Endre: Kis határ menti krimi

Múlt pénteken, a „kohézió barátainak” meglehetősen népes bukaresti csúcsértekezletén Orbán Viktornak találkoznia kellett volna román kollégájával, Victor Pontával. Pláne az után, hogy pár nappal korábban Ponta jelezte: meg kívánja vitatni Orbánnal a román részről súlyosan sértőnek talált Kövér-nyilatkozatot és a Nyirő-újratemetés körül kialakult helyzetet. Ehhez képest a román kormányfő valamennyi kollégájával tartott négyszemközti találkozót, csak Orbánnal nem; viszont a magyar kormányfőt, ellentétben mindenki mással, fogadta Traian Basescu román államfő. A nyilvánvalóan kínos helyzetből Ponta azzal bújt ki, hogy se román, se magyar részről nem kezdeményeztek kormányfői külön megbeszélést.

Kiderült azonban, hogy a Basescu–Orbán-találkozón napirendre kerültek a kétoldalú viszony kérdései. Minthogy közleményt nem adtak ki, még az is meglehet, hogy Orbán elnézést kért Kövér László durva szavaiért, bár ez csak hipotézis szintjén állja meg a helyét. Akárhogy is, a román miniszterelnök gyorsan rájött, hogy szarvashibát követett el, amikor „átengedte” Orbánt politikai riválisának, az államfőnek, egyszersmind belement Orbánnal tervezett találkozójának elmismásolásába. Ez utóbbinak ugyanis az lett az olvasata, hogy nincs is annyira megsértődve Kövér székelyudvarhelyi kirohanása, kormányának „lebarbározása” miatt.

Megtehette volna – ez az egyik legtapasztaltabb román diplomata nyilvánosság előtt kifejtett véleménye –, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánítja Kövért, amiképp a szlovák Fico tette ezt egy révkomáromi szoboravatás körüli konfliktusban Sólyom László akkori magyar államfővel. Megtehette volna, hogy hazahívja a budapesti román nagykövetet. Sok mindent tehetett volna – végtére is Romániában önkormányzati választási kampány van, ahol a magyarkártya nem szokott rosszul jönni –, de nem tett semmit. Csak a hét végén, késve vetette föl, hogy Orbán Viktornak el kéne határolódnia Kövértől. Ugyanezt az igényt megismételte Rus belügyminiszter is; a gépezet most beindult, már csak az a kérdés, hogy meddig mozognak a fogaskerekei?

Csakhogy rossz felé indul, aki azt firtatja, talál-e fogást Ponta Orbánon – végtére is a magyar Országgyűlés elnöke nincs függelmi viszonyban a miniszterelnökkel, ki őérte, a szavaiért nem felel –, mert a szocdem kormányfő ebben az ügyben a demokrata Basescut, „Orbán barátját” akarja sarokba szorítani. Van rá ötlete, hogyan. Mivel a parlamenti többség Ponta kezében van, nemzetgyűlési határozattal kötelezheti az államfőt, hogy Brüsszelben, az unió júniusi csúcsértekezletén vigye az Európa Tanács elé az egész Kövér-, Nyirő-ügyet, Kövér beavatkozását egy másik tagállam belügyeibe stb. Ha az elnök megteszi, bajszot akaszt Orbánnal. Ha nem, alkotmánysértést követ el: nem hajtja végre a törvényhozók akaratát. Jó kis forgatókönyv.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.