Birtokos eset

Visszaforgatom az időt, négy-öt évvel korábban vagyunk. Mi történt volna, ha a nyilvánosságban hírek jelennek meg arról, hogy Gyurcsány Ferenc barátai, üzletfelei, netán a pártját támogató tőkeerős befektetők harmadáron jutnak két évtizedre állami földbérletekhez? Budai Gyula, a Gazdakörök szövetségi igazgatója, a Fidesz erős embere vajon hány demonstrációt szervezett volna akkor, ha a most napvilágra jutó „eljárási anomáliáknak” akárcsak tizede is létezik? Hány traktor állt volna nemzeti zászlóval díszítve az utak mentén, hány torokból zeng a „takarodj”?

Az elszámoltatási kormánymegbízatását is megtartó vidékfejlesztési államtitkár, Budai nyilván rendelkezik olyan fejlett erkölcsi érzékkel, hogy maga is lássa: az állami földbérletek ügye nem gazdaságpolitikai tartalma, hanem morális okokból tarthatatlan. Néhány tízezer hektár sorsa csepp a magyar földbirtok-politikai válság tengerében, viszont az a rendszer, amit konkrét végrehajtási parancsokkal a Nemzeti Földalap ügyintézőinek kezére bíztak, maga a gyökerekig ható korrupció kísértése és egyre több információ szerint valósága. A pályázatok elbírálásánál olyan pontrendszert működtetnek, amelynek lényege, hogy annak adunk, akinek akarunk. A „kopófej” szerepébe helyezett Budai államtitkár következetesen azzal az érvvel hárítja el az ellenzéki (és immár gazdakörös) bírálatokat, hogy csak négy-öt esetről szól a fáma, maga a szisztéma a kisgazdálkodók érdekeit szolgálja a nagybefektetőkkel szemben.

Egy frászt! A pártközeli kedvezményezettek azért juthattak húsz évre jutányosan latifundiumaikhoz, mert a mechanizmusba a vagyonszerzést irányító politika olyan „szubjektív szempontrendszert” épített be, amely alapján bárkit előnybe lehet hozni vagy éppen törölni az esélyesek listájáról. Ez a nóta erről dalol, és nem másról.

Budai Gyulát lehetetlen helyzetbe kényszerítette munkaadója, a kormány. Folyamatosan azt kell hazudnia, hogy minden a legnagyobb rendben van, s akik furcsaságokat tesznek szóvá, önös politikai vagy gazdasági érdekeiket hajszolják. Csakhogy mindezt nagy létszámú apparátus önti papírokba, döntésekbe, abban pedig hús-vér emberek dolgoznak. Ők nagyon nem akarnak néhány év múlva a vádlottak padján ülni egy új elszámoltatási biztos intézkedései nyomán. Meglehet, ezért szivárognak ki egyre kényelmetlenebb információk arról, ami történik.

A földügyi történet fura illata miatt posztjáról lemondó Ángyán József államtitkár most már ott tart, hogy néhány konkrét borsodi ügyben csalás, netán okirat-hamisítás gyanújával akár büntetőperré is érhetnek bizonyos földbérleti intézkedések. De ettől függetlenül is: azzal, ami történt, az arcát, hitelét veszítette el az Orbán-féle vidékfejlesztés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.