Szenvedj!

A szenvedés méltatlan az emberhez. Nem orvos, aki nem e szerint dolgozik. Ha lehet, ne barátkozzunk olyan emberrel, aki nem így gondolja, bármi is a szakmája.

Politikusoknál és hittérítőknél bonyolultabb a helyzet, még akkor is, ha orvosok. Ha az abortuszról van szó, végképp képesek átlépni ezen az alaptételen. Abban ugyanis, aki gyilkosságnak tartja, ha egy nő elveteti a magzatát, nem ébred részvét az eközben érzett szenvedés iránt. Sőt jótékonynak gondolja azt. Legkevesebb, hogy megérdemelt büntetésnek, de még inkább hasznosnak, hiszen elrettentő ereje van, s mint ilyen, megvédheti a magzat fenyegetett életét. E perspektívából tekintve az abortusztabletta, ha kevesebb szenvedéssel és még biztosabban, kisebb kockázattal jár, mint a műtét, csak fokozza az elvetemültség esélyét. Ezért hát támadják. Kereszténydemokrata politikusok (nem csak a KDNP gyűjti őket) és magzatvédők váll a vállhoz. Nem is vezetik be Magyarországon, pedig rendelkezésre állna.

2010-ben több mint tízezer kétgyermekes anya kért abortuszt. Tényleg szükségük lehet még egy kis szenvedésre –nehogy tablettához jussanak.

Nehéz megérteni, hogy ha az abortuszt a maga nagyobb megpróbáltatásaival, veszélyeivel nem akarják betiltani, egy sokkal kevesebb káros következménnyel (pl. későbbi koraszülés) járó formáját, a tablettát vajon miért.

El kell gondolkodni, vajon helyes-e a liberális demokráciák álláspontja, amely az áldott állapotban lévő nő kezébe teszi le a magzat sorsát, mondta Orbán Viktor még 2004-ben egy keresztény konferencián. Attól kell tartani, hogy sokan, szenvedést nem sajnálva, azóta is ezen gondolkodnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.