Lista

Ha a kormány úgy akarja, mostantól annyit konzultál – immár jogszerűen – az ő népével, amennyit akar. Maga mondja meg, milyen ügyben, s a lakosság mely csoportjait kívánja elérni, a népesség-nyilvántartó hivatalnak pedig kutya kötelessége átadni személyes adatainkat. Vajon miről akar minket a kormány személyre szólóan tájékoztatni, mely kérdésekben szeretné megismerni az álláspontunkat, s mit kezd a visszaküldött véleményekkel? A korábbi konzultációk során álkérdéseket tettek fel, ugyanakkor soha senki nem adott tájékoztatást például arról, hogy azok, akik szöveges üzenettel is kiegészítették a kérdőívet, mit írtak a kormánynak.

Az efféle konzultáció aggályos. A kormánynak nem dolga ugyanis, hogy politikai véleményeket – kifejezetten érzékeny személyes adatokat – gyűjtsön.

Egyetlen érv sem szól amellett, hogy ellenőrizhetetlen adatbázisokat hozzanak létre, amelyek felhasználása nem követhető, hiszen máig nem derült ki, mi lett a sorsuk azoknak a kérdőíveknek, amelyek a válaszolók azonosítására is alkalmasak.

Az sem elegáns megoldás, hogy a korábbi adatvédelmi biztos által is kifogásolt konzultációkat egy jogszabályváltozással utóbb törvényessé tették. De alkotmányossá nem. Kész szerencse, hogy nem vagyunk teljesen kiszolgáltatottak. Aki nem akar konzultálni, utólag letilthatja adatai kiadását. Jobb lenne persze, ha előbb annak kellene lépnie, aki a nevünket és címünket politikai marketing céljára kívánja megszerezni. Kérdezze meg: tényleg akarjuk? De akkorra már késő: a lista készen lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.