Két golyó fejenként

Mihez kezdene ön 1738 milliárd dollárral? Ha ebből az összegből biztonságosabb hellyé tehetné a világot, mire költené? A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslése szerint az elmúlt évben a világ katonai büdzséje 1738 milliárd dollárra rúgott.

Egy olyan időszakban, amikor a hadseregek finanszírozásán túl alig találunk területet, amelynek ne kéne drámai mértékű megszorításokkal szembenéznie, érdemes feltennünk a kérdést: biztonságosabb hely lesz-e így a világ?

Milyen vigaszt nyújt a katonai erő 7,6 millió gyermek szüleinek számára, akik – az elsősorban szegény országokban – elvesztik gyermeküket annak ötödik születésnapja előtt? Milyen vigaszt nyújt a katonai erő egy olyan világban, amelynek 925 millió lakosa nem jut elegendő táplálékhoz? E nélkülözők 98 százaléka a fejlődő országokban? Miféle békét kínál nekik?

Ahol milliók kényszerülnek elhagyni otthonaikat az éghajlatváltozás miatt, az aszályok, a partvonal-erózió, a tengerparti áradások és a mezőgazdaság zavarai által elűzött földönfutók vajon remélhetnek-e új otthont a hadseregtől?

A fegyverkezés barátai és könyvelőik persze bizonyosan azt felelnék, ez az ár elfogadható, amelyet országaink és a világ biztonságáért igenis vállalnunk kell. De mit értenek biztonság alatt? Mi a valódi biztonság? Az ENSZ Fejlesztési Programja 1994-ben így fogalmazott: „Az emberi biztonság: a gyermek, aki nem halt meg; a betegség, ami nem terjedt tovább, a munkahely, amit nem szüntettek meg, az etnikai feszültség, amiből nem robbant ki konfliktus, a másként gondolkodó, akit nem hallgattattak el. Az emberi biztonság nem a fegyverekkel, sokkal inkább az emberi élettel és méltósággal kapcsolatos kérdés.”

Szerintem ez a meghatározás teljesen megfelel. A Greenpeace-nél a valódi biztonságért küzdöttünk és álltunk ki mindig. Meggyőződésünk, hogy ahelyett, hogy óriási pénzösszegeket – és ami még rosszabb, hihetetlen mennyiségű szellemi energiát – pazarolnánk a háborús gépezet működtetésére, pénzügyi és szellemi erőforrásainkat a valódi biztonság megteremtésére kell fordítanunk.

Szembe kell néznünk azzal a korábban ismeretlen mértékű fenyegetéssel, amelyet a klímaváltozás jelent alapvető erőforrásainkra nézve: az élelmiszerre, a vízre, az energiára és a termőföldre. Az erőforrásokra nehezedő, egyre fokozódó nyomás már ma is konfliktusokhoz, háborúhoz és szenvedéshez vezet. Rengeteg pénzt pocsékolunk el a biztonság nevében, és kevés országról mondható el, hogy a fontossági sorrendet helyesen állítja fel. De vizsgáljuk csak meg, ki költi a legtöbbet!

Kezdjük azokkal, akiket a nemzetközi közösség a béke megőrzésével bízott meg, az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjával: Kínával, Franciaországgal, Oroszországgal, Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal! Ami azt illeti, a legmagasabb katonai büdzsével pontosan ez az öt ország büszkélkedhet, a globális hadikiadások mintegy felével az USA vezeti a listát. Bár a többi négy ország jóval elmarad az Egyesült Államok mögött, az USA-val együtt így is ők adják a trillió (ezermilliárd) dolláros katonai kiadás öttagú klubját!

Kicsit olyan ez az egész, mint egy háborús filmből vett macsó közhely: van valahol egy puskagolyó, amibe belekarcolták a neved. Nos, az Oxfam szerint kettő is akad: a föld minden lakosára ugyanis két idén gyártott lövedék jut. Rengeteg pénzt költünk háborús előkészületekre. Mennyit költünk a háború megelőzésére? Mennyit fordítunk a klímaváltozás kockázatainak csökkentésére? A katonai kiadásokkal összehasonlítva nagyon keveset, és bizonyos, hogy messze nem eleget.

A 2009-es koppenhágai klímacsúcson a fejlett világ államfői 2012-ig 30 milliárd dollár értékben vállaltak kötelezettséget a fejlődő országok klímaváltozással kapcsolatos adaptációs költségeire és a negatív hatások mérséklésére. Ígéretet tettek továbbá arra, hogy 2020-ig évi 100 milliárd dollárra emelik ezt az összeget. Első hallásra soknak tűnik, egészen addig, amíg az összehasonlítást el nem végezzük: évi 10 milliárd dollár az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja katonai költségvetésének pusztán egy százalékát teszi ki.

A 100 milliárd dollár pedig az egytizedét. Az USA egyedül is állhatná a 100 milliárd dolláros kötelezettségvállalás fedezetét, és még ebben az esetben is féltrillió dollárral lekörözné Kínát, legkomolyabb versenytársát a katonai kiadások területén. A klímaváltozás által okozott változások növelik a háború és a konfliktusok veszélyét, és soha nem látott mértékben fenyegetik a valódi biztonságot. A valódi biztonság megteremtése érdekében szembe kell néznünk a fenyegető klímakatasztrófával, és be kell fektetnünk a zöld megoldásokba.

A példa kedvéért mi lenne, ha az óceánok védelmébe ruháznánk be? A kutatók becslései szerint az óceánok 20-30 százalékának védelme évi 5–19 milliárd dollár költséggel járna. Cserébe több millió munkahely jöhetne létre, támogatnánk az évi 70-80 milliárd hasznot hajtó fenntartható halászatot és további 4,5-6,7 trillió dollár bruttó értékű ökoszisztéma-szolgáltatást.

Vagy mit szólnánk az erdők megmentéséhez? A világgazdaság évi 2-5 trillió dollár veszteséget könyvel el az erdők pusztítása miatt, míg az erdőpusztítás megállításának becsült éves költsége összesen 15 milliárd dollár lenne. Végül, de semmiképp sem utolsósorban: mit szólnánk az energiaforradalom finanszírozásához? A klímaromboló fosszilis erőforrásokról és a veszélyes atomenergiáról történő átállás mintegy évi 280 milliárd extra beruházást igényelne.

Ezek a beruházások azonban sokszorosan megtérülnek a megtakarított üzemanyagköltség és a létrehozott munkahelyek formájában. Ráadásul nem kell atomtudósnak lennünk ahhoz, hogy belássuk: fosszilis energiafüggőségünk leépítése alapvető mértékben csökkentené a háború veszélyét.

A háborús felkészülés és a háború hihetetlen mennyiségű pénzt, képzelőerőt és emberi leleményességet emészt fel. Képzeljük csak el, mi mindent érhetnénk el akkor, ha ugyanezt az energiát, képzelőerőt és találékonyságot a béke, egy zöld béke szolgálatába állítanánk.

A szerző a Greenpeace International igazgatója

Csomagolásra váró lövedékek a BAE Systems angliai gyárában
Links of 7.62mm rounds wait to be packaged after coming off the production line at the BAE Systems Global Combat Systems Munitions Limited plant in Crewe, central England, June 8, 2011. REUTERS/Phil Noble (BRITAIN - Tags: BUSINESS MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.