Különben jaj!

Ahhoz képest, hogy Szerbia ma 24 százalékos munkanélküliséget és titói múltjához képest kirívóan alacsony átlagjövedelmeket tud felmutatni, vagy csodaszámba megy, vagy az apátia számlájára írható, hogy bő egy héttel ezelőtt a pártrendszer nem omlott össze, az egyetlen jobboldali-radikális, unióellenes párt is kiszorult a parlamentből, viszont az elnökválasztás első fordulóját az eddigi elnök nyerte meg, és az eddig kormányzó koalíciónak is jó esélye van a folytatásra, ha kissé más alakzatban is.

A londoni The Economist úgy fogalmaz, hogy „örvendetesen kevés meglepetést” hoztak a választások. Az örvendezés nyilván annak szól, hogy az új szerb parlamentben (egy kivételével) csupa olyan párt fog ülni, amely a zömmel unióellenes európai radikalizálódás közepette az ország uniós integrációjának hitvallója. Ami nekünk, magyaroknak sem közömbös,mert sokkal szívesebben látunk uniós szomszédokatmagunk körül, mint olyanokat, amelyek kívül rekednek vagy kívül rekesztik magukat e szövetségi rendszeren.

Arra a kérdésre azonban nincs módom választ adni, hogy mennyi örült a The Economist a Szerbiai Szocialista Párt feltámadásának. Végtére is ezt a pártot a néhai Szlobodan Milosevicstől örökölte az ország, elnöke pedig – Ivica Dacsics – a diktátor szóvivője volt a kilencvenes években. A nagyon megjuhászodott, Európapártivá lett egykori radikálisok, valamint Tadics elnök demokratái után a szocialisták futottak be harmadiknak az általános elszegényedés nyilvánvaló haszonélvezőiként. Meg tudták duplázni korábbi szavazataikat, dacára annak, hogy négy éven át ott voltak Tadics elnök kormányában. A közvélemény valamilyen fokú radikalizálódása az ő példájukon szemléltethető, ami persze még mindig sokkal jobb, mint ha a szavazatok szélsőjobbra vagy szélsőbalra futottak volna el.

A sajtó kedvenc példája Szmederevo, azaz a Duna menti Szendrő, ahol egy (hajdani) diósgyőri vagy ózdi méretű vas- és acélkombinát ad munkát öt és fél ezer embernek. Azaz adott nyolc és fél éven át, amíg csak privatizátora, a US Steel jelképes összegért vissza nem adta a szerb államnak. Az ok: az európai recesszió olyan fokon fojtotta le a szmederevói termékek iránti keresletet, hogy a tulajdonos kivonult az üzletből. A szmederevóiak meg, akik eddig zömmel a demokratákra szavaztak, a nekik mindenfélét ígérgető szocialistákhoz pártoltak át, azaz a koalíció ereje megmaradt, csak a belső arányok változtak a baloldal javára.

Akár lesz szocialista miniszterelnöke Szerbiának (Dacsics), akár nem – én az utóbbira szavaznék, mert ha Tadics elnököt szocialista szavazatokkal vasárnap újraválasztják, ami majdnem biztos, akkor ő alighanem saját pártjából nevez ki kormányfőt –, az ígérgetéseknek pora nem marad. Jön az alkudozás a valutaalappal és mindaz, ami egy ilyen hitelhez takarékoskodásban/megszorításban tapad. Meg föl kell kutatni egy új vásárlót Szmederevónak, különben jaj!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.