Ugatás

Minek erről írni? – kérdi sértődötten Prettl János, a Baranya megyei önkormányzat fideszes képviselője, amikor arról faggatjuk: igaz-e, hogy az ő rokonai kapták bérbe annak az állami földnek a kétharmadát, amit a gazdák áprilisban pályázattal nyerhettek el Komló környékén.

Igaza van Prettl Jánosnak. Minek is erről írni? Hisz ez volt a papírforma. Az ellenzék tépte ugyan a száját, hogy a pályázatok szabályrendszere velejéig romlott, kontrollálhatatlan, visszaélésre ad lehetőséget, sőt arra termett. Ki figyelt oda? A gazdák reménykedtek. Hisz a mostani kormány politikusai azt ígérték, a családi gazdaságokat segítik majd. Az ígéretben nem volt benne, hogy elsősorban a fideszes családok gazdaságait. Most persze a pályázatokon vesztes gazdák panaszkodnak, és arról beszélnek, hogy perelni kéne. Minek? Tegyük fel: a bíróság kimondja, hogy nem annak járt volna a föld, aki műveli. A haszon, amit az ítéletig a föld hoz, akkor is az övé. Amúgy meg, ha nyernének a vesztesek, lesz egy új pályázat, s azt ismét úgy írják ki, hogy megint ne azok nyerjenek, akik pereltek, hanem azok, akiknek kell. Ha ahhoz van úri kedvük, megtehetnek bármit. Kiabál itt valami Ángyán, hogy oligarchák és maffiózók kezébe kerül az állami föld. Fideszes államtitkár létére azt hitte, van súlya a szavának, csak mert ért az agráriumhoz, ráadásul dolgozik benne a morál?

Ha olvasná a klasszikusokat, tudná, hogy az erkölcs a gyengék menedéke. A vidékfejlesztési tárca – „A kutya ugat, a karaván halad” című – közleménye szerint egyébként is csak a politikai haszonlesők járatják le az állami pályázati rendszert. Ángyán ugat, a Fidesz halad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.