Ítélet rendel!

Ha nem tudnám, hogy Navracsics Tibor politikai-hatalmi érdeke szerint nagy ívben tesz még akár a strasbourgi bíróság ítéletére is, sőt, talán ő az egyetlen Európában, aki ezt miniszterként írásba is adta, amikor előterjesztést tett a parlamentnek a vöröscsillag-ügyben hozott európai döntés semmibevételére... 

Szóval, ha mindezt nem tudnám róla, akár azt is hihetném, Marian Cozma gyilkosainak pártjára állt.

Navracsics kedden levelet írt Darák Péternek, melyben szakértői véleményt kért a Kúria elnökétől arról, hogy „az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlata a társadalom elvárásainak megfelelő, kellő szigort mutat-e az olyan kiemelkedő ügyekben, mint amilyen a Cozma-gyilkosság volt”. Ezt költői kérdésnek szánta, hiszen aki a Cozma gyilkosainak elsőfokú ítéletét jelentősen csökkentő jogerős verdikt kihirdetése óta olvasott újságot, tallózott az internetes portálok és blogok között, pontosan tudja, rég nem tapasztalt felháborodást váltott ki az ítélet.

Orbán Viktor e tárgyban tett, Navracsicséhoz képest visszafogottabb, politikusabb parlamenti nyilatkozatát idézhetem e helyen, amely szerint négyszemközt azt mondaná az őt kérdező képviselőnek, hogy egyetért vele, amikor kevesli a büntetést, miniszterelnökként azonban ezt nem teheti. Újságíróként nem négyszemközt ehhez hozzá kell tennem, hogy felháborít Navracsics durva beavatkozása a független igazságszolgáltatás munkájába.

Navracsics Tibornak, a Veszprém megyei 7. számú választókerületben megválasztott országgyűlési képviselőnek persze meglehet a véleménye a városában elkövetett gyilkosságot elbíráló győri ítéletről, és el is mondhatja azt választóinak. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter azonban nem kérheti számon a társadalom elvárásaitól elmaradó ítéletet. Már csak azért sem, mert az ügyészségnek hat hónapja van rá, hogy felülvizsgálatot kérjen a Cozma-ügyben, s ha a legfőbb bírói fórum valamilyen jogsértésre bukkan, akár szigoríthat is az ítéleten. A miniszter a levelével tehát egy még folyamatban lévő ügybe avatkozott bele.

Ezek után ki hiszi majd el Darák Péternek egy esetleges, a másodfokú ítéletet súlyosító döntés után, hogy a Kúria bírái nem a miniszter megrendelésére változtatták meg a jogerős döntést? A vádlottak (védői) azonnal elrohannak majd Strasbourgba, ahol nemcsak az igazságszolgáltatás függetlensége, hanem annak a látszata is elvárás az országokkal szemben. De hogy még a látszatra se adjanak – ez végképp szokatlan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.