Felfogni tilos

Az oknyomozó újságírás újabb gyöngyszemének hatására (Balsai-ügy) megtörtem. Bevallom, kiskamaszként többször blicceltem. Bocsánat! Így kommentálta a Twitteren Deutsch Tamás korábbi sportminiszter, a Fidesz EP-képviselője, hogy Mong Attila újságíró megosztotta követőivel a Balsai István menetiránnyal szemben elkövetett autós kalandját részletező cikket.

Alapesetben nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a rövid hozzászólásból. Már csak azért sem, mert a @dajcstomi azonosítóval hódító MTK-elöljárót korábban sem afféle visionnaire politikusként ismertük meg, eszmetörténeti fejtegetésekkel sem szórakoztatta közönségét.

Ám alkalmi közlése azért szépen illusztrálja, miért viaskodnak a politikusok leküzdhetetlennek tetsző bizalmi deficittel, miként azt is: a Fidesz potentátjai semmit sem tanultak a balliberális koalíció borzasztó bukásából. Pedig a narancssárga szervezet részben éppen annak köszönheti a „soha nem látott” kétharmados felhatalmazását, hogy a polgárok üzentek a szocialistáknak is: „A politikusoknak mindent lehet” munkacímmel készülő közéleti kabaréból két felvonás bőven elég.

Ugyanakkor Deutsch és kollégái igyekeznek bizonyítani: ők sem értik, hogy a politikus nem több, hanem kevesebb, mint a polgárok, amennyiben azért kap helyet a parlamentben, hogy példamutatóan járjon el a köz ügyeinek intézésében, a normák tiszteletben tartásában, a jogszabályok betartásában. (Most – főként kegyeleti okokból – nem időzünk el azon, hogy a disputa ma hozzávetőleg olyan nívón zajlik a törvényhozásban, mint balatoni hétvégi vityillók teraszán rendezett szombati vitaesteken hajnali három után.)

Deutsch miniüzenete éppen azt jelzi: még csak azt sem érti, miért a felháborodás. Mi a baj azzal az „aprósággal”, hogy Balsai alkotmánybíró szembemegy a forgalommal, majd még van bátorsága a parkolási iránnyal indokolni a szabálysértést. Ennek nyomán azt sem értheti, mi a baj a lézerblokkolóval közlekedő frakcióvezetőkkel meg a mozgássérült-parkolóban álldogáló hivatali autókkal. Képtelen megérteni: az alázat érdemel mandátumot, nem az úri pimaszság. Amin Deutsch élcelődik, az egy melósnak félhavi fizetésébe kerül, és ő aztán magyarázhatja napestig, hogy merre állt a járgány a start előtt.

Persze azért nem végzetes hiba, hogy nem érti. Mert akad néhány millió príma pedagógus ebben az országban, aki négyévente elmagyarázza az érintetteknek: erre a viselkedésre nincs igény. Ha csak egyszer érkezne egy sallangmentes bocsánat, menten felvidulna mindenki, de nem ilyen időket élünk. Úgy tetszik, Deutsch előtt is ott pihen egy felfogni tilos tábla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.