Az utolsó bástya

Szabó Máté ombudsman hétfőig a langyos vizet is megfújta. Ő tudja, hogy miért. Kedden aztán – pestiesen szólva – keményen nekirongyolt a kormánynak, és a médiatörvény több pontjának megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az ombudsman az elmúlt hónapokban ugyan már több alkotmánybírósági beadvánnyal, például a röghöz kötő hallgatói szerződéseket kifogásolva jelezte, hogy nem ért egyet a kormány egyes intézkedéseivel, de most először ment szembe nyíltan a Fidesszel, hogy a médiahatóság elnökének és a Médiatanács tagjainak jelölési és választási rendjének megváltoztatását kéri, mert azt értelmezhetetlennek, alkalmazhatatlannak tartja. Sőt úgy látja, közvetve veszélyeztetik a sajtószabadságot és a szabad tájékoztatáshoz való jogot. Az ombudsman a Fidesz legérzékenyebb pontját támadja a médiaügyekben, mert a kormánypárt számára az új szabályozás egyik, ha nem a legfontosabb célja, hogy az Orbán Viktor által kinevezett Szalai Annamária és a kizárólag a kormánypárti jelöltekből álló Médiatanács felügyelje az írott, internetes és elektronikus médiát, és ez a csonka kuratórium dönthessen az országos és helyi televíziós, rádiós frekvenciák elosztásáról.

Miután a Fidesz az új alkotmánnyal elvette az állampolgároknak azt a jogát, hogy közvetlenül az Alkotmánybírósághoz forduljanak, a civilek számára az ombudsmani hivatal maradt az utolsó bástya, amely segítségével megvédhetik jogaikat a magát mindenhatónak tartó parlamenttel és kormánnyal szemben. Szabó Máté meghallgatta, sőt egyetértett a hozzá forduló állampolgárokkal abban, hogy a magyar médiaszabályozás nem zárja ki a politika, ez esetben a kétharmados kormánytöbbség meghatározó befolyását a Médiatanácsra és azon keresztül a sajtóra, ezzel pedig alkotmányellenesen korlátozza a szólás- és a sajtószabadságot.

Az ombudsman alkotmánybírósági beadványa erős kritika magával az Alkotmánybírósággal szemben is. A legfőbb bírói testület ugyanis a médiaszabályozással kapcsolatos decemberi, a törvényt elmarasztaló határozatában egyáltalán nem foglalkozott a Médiatanács elnökének és tagjainak megválasztásával kapcsolatos passzusokkal. Ők tudják, hogy miért. Lelkük rajta.

Még kinek és hányszor kell figyelmeztetnie a Fideszt és Orbán Viktort arra, hogy a csak Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács miatt sérül a magyar sajtószabadság? Az ombudsman előtt a magyar ellenzéki pártok, hazai és nemzetközi szakmai szervezetek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európa Tanács is kifejezte aggodalmát, sőt tiltakoztak emiatt. Mi kell, kellene ahhoz, hogy a Fidesz feladja ragaszkodását ehhez az antidemokratikus szabályozáshoz, és a médiatörvény hamarosan a parlament elé kerülő módosításában megszüntesse az egypárti, csonka kuratóriumot? Belátás, meghajlás az érvek előtt, vagy akár a nyugodt erőből fakadó nagyvonalúság? Bármelyik, mindegy is, csak tegyék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.