Mihez lesz pofánk?

Lehet-e fölháborító egy fölháborító törvény eltörlése? A Fidesz képviselői fölháborodtak. Azok, akik a közszolgák 98 százalékos büntetőadóját, vagyis a köz szolgáival szembeni kollektív megtorlást megszavazták, sok derék polgártársunkat megalázták, évtizedek alatt megszolgált járandóságát, időskoruk nyugalmát elbitorolták. Most viszont fölháborodtak, amikor ezt a büntetőadót sunyi módon, a konvergenciaprogramban el akarták törölni. Matolcsy György minisztériuma Matolcsy György kirúgása esetére Matolcsy György zsebében helyet kívánt csinálni a harmadik, negyedik, akárhányadik milliócskának. A Fidesz-frakciónak ez sok volt.

De miért gondolták, hogy a pártjuk kevésbé kedveli a hozzá közel álló zsebeket most, mint egykoron? 2002-ben a Fidesz távozó kádereinek pofátlanabbnál pofátlanabb végkielégítéseitől volt hangos a média. Csak az ÁPV Rt., az MFB és a Magyar Televízió érdekkörébe tartozó vezetők végkielégítése elvitt 700 millió forintot. Baranyay László, az MFB akkori (és mostani) vezére különböző jogcímeken 138 millió forintot követelt, és 90milliótmeg is kapott. A helyettesei 50, 70millió val távoztak. A Millenáris Kft. vezetője háromévi fizetése mellé még külön 10 milliót kapott a hallgatásáért. A MÁV vezetői 30-70 milliós végkielégítésben részesültek. A Magyar Televízió kizárólag „jobboldali” jelöltekből álló csonka kuratóriumi elnöksége utolsó ülésén megduplázta az ügyvezető tévéelnök végkielégítését, aki így közel 30 millióért mondhatott le. Járai Zsigmond jegybankelnök havonta hazavitte a nyolcmilliós fizetését, amit nem az EU és nem az EKB írt elő, hanem Orbán Viktor pártja szavazott meg neki szuverén módon, s aminél Szapáry György alelnökként még többet keresett. Mindehhez képest semmiség, hogy Orbán a pofátlansági küszöb kétszeresét kitevő végkielégítést vihetett haza bukása alkalmából.

Kinek a pártjára álljon most az igazságszerető polgár? Ünnepelje a kormányt, amiért végre egyet önként eltörölne a gyalázatos törvényei közül? Ünnepelje a Fidesz-frakciót, mert nem engedi, hogy a kormány a saját javára fölborítsa az általa szentesített normákat?

És mit tegyenek az ellenzéki pártok? Hallgassanak? Majd ők fogják eltörölni a törvényt? Ők fogják felmenteni a Fidesz távozó kádereit az általuk kitalált büntetőadó alól? Vagy tőlük még beszedik, és akkor fogják a törvényt elmatolcsyzni, amikor már az ő kádereik végkielégítése van soron? Vagy meghagyják a törvényt, ami ellen olyan hevesen és jogosan tiltakoztak, s fönntartják a közszolgák kollektív büntetését? Három csinos csapda közül lehet választani. Aki egyikbe sem akar belelépni, annak most kell beleállnia a vitába harmadik félként és harmadik megoldással. Mondjuk azzal, hogy a büntetőadót úgy töröljék el, hogy fizessék is vissza azoknak, akiktől elvették, s a végkielégítéseket minden állami pozíció és vállalat esetén szabályozzák átlátható és normatív módon. Ahogy tíz évvel ezelőtt a Fideszt váltó kormánytöbbség tervezte. Aztán lett, ami lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.