Matalin Dóra: Vádemelés előtt

Az abortusz teljes folyamatát közelről bemutató filmeket, képeket kellene kötelezően megnézniük két román képviselő tervezete szerint azoknak a nőknek, akik úgy döntenek, hogy nem tartják meg magzatukat. A törvénytervezet embrióról készült felvételeket is mutattatna a nőknek, hogy jobban átérezhessék döntésük súlyát. Bár az elképzelés hatalmas vitát váltott ki, úgy tűnik, hogy az összes kormánypártban vannak támogatói.

Magyarországon egy héttel ezelőtt indított Abortuszvonal néven telefonos tanácsadó szolgálatot az egyik civil szervezet. Többek között azoknak a nőknek, illetve a hozzátartozóiknak, segítőiknek jelentkezését várják, akiknek az abortuszt megelőző kötelező tanácsadás vagy a beavatkozás során etikátlan, szakmailag hibás, jogsértő vagy bármely más módon kifogásolható bánásmódban volt részük. Teszik ezt azért, mert jogsegélyszolgálatuknál rendszeresen felmerülnek az abortusszal kapcsolatos kérdések, sérelmek.

Az amúgy is válsághelyzetben lévő nők arról számolnak be, hogy az orvosok megtagadják a műtét elvégzését, vagy elvégzik ugyan, de közben sértő megjegyzéseket tesznek, esetleg nem gondoskodnak megfelelő fájdalomcsillapításról. Tudni szeretnék, hogy joguk van-e panaszt tenni, mert a terhességmegszakításon átesett nőket éppen szülés után lévő kismamákkal teszik egy szobába, vagy mert azt mondják nekik, hogy a számos nyugat-európai országban alkalmazott abortusztablettához itthon nem lehet hozzáférni, s ezáltal elesnek a humánusabb, veszélytelenebb eljárástól. Sokan azután érdeklődnek, hogy a beavatkozás előtti kötelező tanácsadásba mi fér bele, és mi az, amit már nem kötelesek végighallgatni, megnézni.

Eközben nyolcvannégy várpalotai nő az ügyészség döntésére vár. A tét, hogy vádat emelnek-e ellenük, mert a hivatalos utat, a kötelező tanácsadást és a fent említett gyötrelmek jelentős részét megkerülve egy ismerős nőgyógyásszal végeztették el a terhességmegszakítást.

Nyilvánvaló: bíróság elé citálásuk, megbüntetésük nem változtat semmin. Mindaddig, amíg az Abortuszvonalra szükség van, mindaddig, amíg ilyen történetekkel keresik meg a civileket, nem fogják többen választani a hivatalos utat.

Szükség van a segítségre, amíg itthon is szép számmal ülnek olyan képviselők a parlamentben, akik azonnal igent mondanának egy a romániaihoz hasonló ötletre, amíg lesznek, akik feladatuknak érzik, hogy megfegyelmezzék a krízishelyzetbe került nőket. Amíg lesznek olyan orvosok, pszichológusok, politikusok, akik úgy érzik, hogy a két lábon járó lelkiismeretet nekik kell eljátszaniuk. Amíg lesznek, akik nem hiszik el, hogy az abortuszra jelentkező nők túlnyomó többsége a kínok kínját éli át mindenféle presszió nélkül is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.