A hivatalok malmai

Kétségtelen, hogy rekordsebességgel sikerült beszerezni az összes engedélyt, és ledönteni Károlyi Mihály szobrát a Kossuth téren, de a bürokrácia megtáltosodása felett érzett örömünk korai volt. A hivatali gépezet más esetekben nem működik ilyen olajozottan.

Szerettük volna elkérni azt a beadványt, amelynek nyomán az V. kerületi polgármester lehetővé tette, hogy a munkások hajnalban nekilássanak a szobor bontásának. Mivel a kérelmet az Országgyűlés Hivatala adta be, először oda fordultunk. Onnan Wachsler Tamáshoz, a Kossuth téri „rekonstrukció” programvezetőjéhez irányítottak.

Április 5-én, csütörtökön Wachsler titkárságán készségesen közölték, hogy minden további nélkül átfaxolják a papírt, de bizonyos okok miatt csak jövő héten – húsvét után, kedden. Vártunk. Kedden nem jött semmi. Szerdán és csütörtökön sem. Április 13-án, pénteken újabb telefon: Wachsler Tamás személyesen ígérte, gondoskodik arról, hogy a kérelmet átküldjék szerkesztőségünkbe.

Peregtek a napok, változatlanul nem történt semmi. Április 20-án, pénteken a titkárságon ismét kedvesen megígérték, hogy intézkednek. Több mint két hét telt el…

Ilyenkor elmélázik az ember. Miután a Fővárosi Közgyűlés jobb- és szélsőjobboldali képviselői áldásukat adták a Károlyi-szobor eltávolításához, engedélyek garmadája született. Még azon a napon az Országgyűlés Hivatala benyújtotta a bontási kérelmet, az XYV Építész Stúdió Kft. a bontási tervet, megérkezett a Budapest Galéria és az örökségvédelmi szakhatóság jóváhagyása, és az V. kerület is kiadta a bontási engedélyt. Nyilván minden szereplő kellő körültekintéssel járt el, és szakmailag megalapozott döntést hozott –még akkor is, ha a jelek szerint esetenként csak órák, netán percek álltak rendelkezésére. De ezzel még nincs vége. Az Országgyűlés Hivatala valamiért fontosnak tartotta, hogy a szobordöntés reggel hét óra előtt elkezdődjön, ezért a kerülettől a helyi zajrendelet felfüggesztését kérte. (Ezt a kérelmet küldi hetek óta Wachsler titkársága.) Rogán Antal fideszes polgármester semmi jónak nem az elrontója, gyorsan engedélyt adott hát a hajnali munkavégzésre.

Károlyi szobrát a nyilvánosság értesítése nélkül – sőt: félretájékoztatásával – tüntették el a Kossuth térnek arról a részéről, ahol előzőleg, ne feledjük, puccsszerűen az összes fát kivágták.

A Fővárosi Közgyűlés határozata és a szobordöntés között négy nap sem telt el.

Némelyekben tán felmerül a gyanú, hogy ócska színjáték, hatalmi szóval vezényelt eljárás részesei vagyunk, és a fiókban bekészített engedélyek várták, hogy az urak milyen dátumot írnak rájuk. Magunk részéről erre a lehetőségre gondolni se merünk. Éppen elég nagy skandalum, hogy a Károlyi-szobor eltávolításával a Fidesz–KDNP behódolt a Jobbiknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.