Van baloldal!

Olvasom legutóbb Bitó László, még előbb Lengyel László írását a lapban az összefogásról a jelenlegi – mondjuk ki nyíltan – Fidesz–KDNP-diktatúra ellen. Mert bárhogy szemérmeskedünk, ez bizony az, nem kell a tömegbe lőni, embereket bebörtönözni ahhoz.

Megdöbbentő az írók tájékozatlansága. Minden jó szándékuk ellenére inkább segítik az Orbán-rezsim életben maradását, mint leváltását. Mintha összebeszéltek volna, vagy megbízást teljesítenének a baloldal annullálására.

Az biztos – legalábbis írásaikból ez következtethető ki –, hogy soha nem beszéltek azokkal a baloldali emberekkel, akik az ultraliberális politikája miatt mintegy földindulásszerűen hagyták ott az MSZP-t, vagy azokkal, akiket az MSZP – erős baloldali identitásuk miatt – üldözött el soraiból. Vagy azokkal, akik elpártoltak az SZDSZ-től baloldalellenes (talán inkább túlzott és kritika nélküli kapitalizmuspártolása) miatt.

Vagy azokkal a baloldaliakkal, akik soha sem fogadták el baloldaliként ezeket a pártokat. Sőt! Ezeket igyekeznek úgy kezelni, mintha nem is lennének, baloldaliságuk valami megvetendő tévelygés lenne. Gondolom, teszik ezt az általuk oly hőn szeretett demokrácia nevében.

És ezzel – akaratuk ellenére – közreműködnek a baloldal annullálásában, melynek egyenes következménye a jobboldal radikalizálódása, a jelenlegi (Orbán-) rezsim tobzódása.

Akkor lehet eredményesen ellensúlyozni a jelenlegi félrecsúszott, munkálkodásával demokráciaellenességet reprezentáló rendszert, ha megkeressük azokat a pontokat, melyekben egyet tud érteni az ellenzék (parlamenten belül és kívül!), tudomásul véve, hogy másoknak is van véleménye/világképe, amely egybenmásban – uram bocsá’ – különbözik a mienktől.

A jelenlegi – ultraliberális – rendszerszemlélet már a világ több pontján ellenállást váltott ki, és a jelek szerint a magyar állampolgároknál sem talál elfogadásra.

Tehát elsősorban önkritikával és empátiával kell közeledni egymáshoz. Ez lehet az alapja a széles körű összefogásnak, ha le akarjuk váltani Orbán kártevő csapatát. Már ha egyáltalán le akarják komolyan váltani.

Ez azokkal a pártokkal, amelyeket kizárólagosan ajánlgatnak az írók (és amelyeknek, illetve utódpártjaiknak a politikájára nem voltak vevők a magyar választók), nem megy.

Ehhez egy egészen más (új), az állampolgárok érdekében és egyetértésével történő politizálás szükséges.

Salga István

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.