Doros Judit: Té-té-té

Boldog lélek, akinek a három „té” betűről egy hajdan közkedvelt ifjúsági műsor, a Tízen Túliak Társasága jut eszébe, s nem egy másik, már rég elfeledni vágyott jelzőcsoport.

Az egri Gárdonyi Géza Színház homlokzata
Bócsi Krisztián 2011.04.20. Digitális 2011. április 20. Egri Gárdonyi Géza Színház, Mikroportok tesztelése előadás előtt. Eger. Fotó: Bócsi Krisztián

Tiltott. Tűrt. Támogatott.

A hatalomnak a kultúrához való viszonyát határozták meg ezekkel az igen egyszerű szavakkal, dobozba űzve – lightosabb esetekben megbízható elvtársaknak zárt körű mozielőadáson levetítve – filmeket, fiókba parancsolva kéziratokat, elhallgattatva költőt, írót, színészt, rendezőt, festőt vagy épp humoristát.

Tévedünk, ha azt hisszük, a múlté mindez, s magunk mögött hagytuk a listás időket. Az Egriugyek.hu portál nemrég adta hírül, hogy tavaly „egy köztudottan baloldali, országosan ismert művészt” tiltottak el egy egri fellépéstől. A Középkori Piactér elnevezésű rendezvényen emiatt nem szerepelhetett Székhelyi József Villon-előadásával. A városi önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának ülésének jegyzőkönyve szerint a fideszes bizottsági elnök ott arról beszélt: a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik „a Himnuszt kiforgató” művész fellépését.

Mire a szervezők felvetették – ironikusan vagy halálosan komolyan, erről nem szól a fáma –, hogy szakmai munkájukat megkönnyítené, ha a bizottság listát készítene az Egerben nemkívánatos művészekről. A városháza persze az ügy kipattanása után azonnal cáfolt, és szépíteni igyekezett, mondván, „nem komoly felvetésként” hangzott el a tiltólista gondolata, nem is igazán jegyzőkönyv az a jegyzőkönyv, inkább afféle emlékeztető, Eger pedig „nem a kicsinyes kultúrcenzúra, hanem a Kultúra Magyar Városa”.

Ha ők mondják....

De azért azt ne higgyük, hogy ez tipikusan és jellegzetesen egri történet. Ez legfeljebb annyiban az, hogy kibukott, napvilágra került, s botrány lett belőle. Kipárnázott ajtók mögött biztosan kapott egy kis fejmosást a bizottsági elnök meg a listát emlegető, kultúraszervező önkormányzati alkalmazott. Na persze nem azért, mert Székhelyi József nevét törölték a fellépők listájáról – ezzel bizonyára egyetértett a hatalom, másképp azóta már nyilvános közleményben kértek volna elnézést a művésztől és a közönségtől egyaránt.

Hanem a bénázásért.

Hogy nyoma maradt.

Ezt nem így szokták, máshol a nevet ki se kell mondani – jegyzőkönyvben leírni meg pláne nem! – a kultúraszervező magától is tudja, hogy egy-egy városba kiket hívhat meg és kiket nem. Vagy ha mégis bizonytalan, hát megkérdezi halkan, hogy mások meg se hallják, „Pistukám vagy Irénkém – vagy Tónikám és Ibolyám –, aztán őt szabad-e?”

S kicsit pironkodik, amiért ujjbegyét nem tartotta elég intenzíven a kultúra ütőerén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.