Blöff

Persze, persze, valódi az ATV hangfelvétele, amelyen a gyöngyöspatai polgármester véderősökkel beszélget a polgárháború esélyeiről, ám a Jobbik töretlenül bízik Juhász Oszkárban. Aki csak blöffölt.

Megnyugtatni, lebeszélni akarta társait, amikor azt mondta, akkor kell a polgárháborúnak megtörténnie, „amikor megfelelően fölkészültek vagyunk létszámban, technikai felszerelésben, mindenben”. Mert „most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez.” Blöffölt, hogy hitelesebb legyen, azért az argó, a „dzsipszi”, a „Zsidesz”. Blöffölt akkor is, amikor azt állította, hogy a cigányok 80-90 százaléka genetikai okokból alkalmatlan a munkára.

De ha már Juhász Oszkár blöffölt, hát miért ne gondolnánk blöffnek mi meg azt, amit Kontrát Károly belügyi államtitkár a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi zárt ülése után mondott. Hogy ez az egész csak jobbikos belharc. Legfeljebb az MSZP és a Jobbik párharcának eredménye. Amit a bölcs kabinet nyilván tisztán lát, sőt átlát, és higgadtságát megőrizve, egyszer majd, ha az idő megérett rá, kezelésbe is vesz. Készen arra, hogy végre-valahára megvédhesse kisebbségeit.

Hadd hiszterizálja addig is a Jobbik a közéletet Tiszaeszlártól Gyöngyöspatáig, s hadd ne maradjon már le tőle a Heves megyei kormánymegbízott sem. Mert Horváth László tegnap nem tudott ellenállni a „ki kell mondani” nyomatékos kényszerének: bejelentette, hogy egy cigány család követte el azt „az alapértékeket veszélyeztető bűncselekmény-sorozatot”, amelynek feltételezett tetteseit elfogták ugyan, de a nyomozás még nem zárult le. A „nyomaték” a cigányon, persze.

Az már csak a közélet hisztériájának hétköznapokba kódolt mellékterméke, ha mondjuk a kulcsi ámokfutó az apai pszichoterror megelégelt bezártságából egyszer csak beleébred a való világba. Aztán, rezzenéstelen higgadtsággal, minden halálos döfést és vágást precízen visszaidézve, számol be róla, hogyan kaszabolta le az egész családját. Élén az apjával, aki – a Hetek beszámolója szerint – határtalan zsidógyűlöletével és a magyarok isteni kiválasztottságáról szóló történetekkel zárta lakatra a fia agyát (is). Ha a valóság kicsúszik a kezünk közül – történjen bár az „a legősibb magyar településen, a letűnt aranykor bölcsőjénél, a Szent András-törésvonal mentén” –, menekülünk szerteszét, hogy aztán kegyetlen legyen az ébredés.

Akadnak azért itt higgadt előrelátók is. Már ha igaz a The New York Times tegnapi cikke, amely szerint a magyar Terrorelhárító Központ nem más, mint Orbán Viktor korlátlan hatalommal rendelkező titkosrendőrsége. Két év alatt kiépült orwelli hatalommal, állampárti időket felidéző, korlátok nélküli titkos megfigyelési és adatgyűjtési felhatalmazással.

Nincs is ezzel gond. Tréningeznek. Azt mondják nekik, egyszer majd rendet kell teremteni itt valakinek a nagy hisztériában. Biztosak lehetünk benne: az aztán nem lesz blöff.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.